- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika, SAD ne traže Hladni rat

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Džozef Bajden na 77. zasedanju Generalne skupštine UN
Predsednik SAD Džozef Bajden na 77. zasedanju Generalne skupštine UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Sjedinjene američke Države neće dozvoliti da Iran poseduje nuklearno oružje, izjavio je američki predsednik Džozef bajden govoreći na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Američki predsednik istakao je da i dalje smatra da je diplomatija najbolje sredstvo za rešavanje iranskog nuklearnog pitanja.
Istovremeno je upozorio da „Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje“.
Prema njegovim rečima, SAD su spremne za realizaciju mera kontrole nuklearnog naoružanja, bez obzira na događaje u svetu.
„Bez obzira na to šta se dešava u svetu, Sjedinjene Američke Države su spremne da realizuju ključne mere kontrole naoružanja. Nuklearni rat se ne može dobiti i stoga ga ne treba voditi“, naglasio je on.
Američki lider je podsetio da je pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN „ponovo potvrdilo svoju posvećenost (ovom principu) u januaru“. „Ali danas vidimo uznemirujuće trendove“, rekao je on.
On je optužio Rusiju da je odstupila od „ideala neširenja“ i „neodgovornih nuklearnih pretnji“, dok Kina, prema njegovim rečima, sprovodi neviđeno „nagomilavanje nuklearnog naoružanja“ bez ikakve transparentnosti.

SAD ne traže Hladni rat

Tokom svog govora Bajden je istakao i da SAD ne traže Hladni rat i ne primoravaju druge zemlje da donose odluke o saradnji.
„Mi ne tražimo sukob, ne tražimo Hladni rat. Ne tražimo od zemalja da biraju između SAD ili drugog partnera“, rekao je Bajden, govoreći o saradnji Vašingtona i Pekinga.
On je dodao da su SAD posvećene politici „jedne Kine“ i da se protive promeni statusa kvo u Tajvanskom moreuzu kao rezultat bilo kakvih jednostranih dejstava.
Prema njegovim rečima, „SAD će odlučno promovisati svoje viđenje slobodnog, otvorenog, bezbednog i prosperitetnog sveta“, i predlagati zemljama mogućnost saradnje i partnerstva „ne radi podsticanja njigove zavisnosti, već zarad smanjenja njihovog tereta“, „nuditi državama samodovoljna partnerstva bez političkih obaveza“, zaključio je Bajden.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
RUSIJA
Bajden optužio Rusiju za kršenje Povelje UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala