- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden optužio Rusiju za kršenje Povelje UN

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden tokom obraćanja na 77. sednici Generalne skupštine UN u Njujorku izjavio je da nijedna druga zemlja nije pretila Rusiji i optužio je Moskvu za nepoštovanje Povelje UN.
„Stalna članica Saveta bezbednosti UN izvršila je invaziju na teritoriju susedne zemlje, pokušavajući da izbriše sa mape suverenu državu. Rusija je besramno prekršila glavne odredbe Povelje UN. Niko nije pretio Rusiji, Rusija je sama želela sukob“, rekao je Bajden.
Kako je dodao, izjava predsednika Rusije Vladimira Putina „sa nuklearnim pretnjama Evropi“ predstavlja nepoštovanje obaveza o nuklearnom neširenju.

„Ko god da ste, u šta god da verujete, ovo bi trebalo da vam ledi krv u žilama“, naglasio je američki lider.

Takođe je dodao da SAD žele okončanje sukoba u Ukrajini.
„SAD žele da se rat završi pod poštenim uslovima, svi se zalažemo za to. Teritorija zemlje se ne sme zauzimati silom i mi se protivimo potezima Rusije u tome. Ukrajina ima ista prava kao i sve druge suverene zemlje i mi smo solidarni sa njom. Naša solidarnost protiv ruske agresije nije tajna“, poručio je Bajden.

Energenti kao oružje

„Zajedno sa partnerima širom sveta radimo na obezbeđivanju održivih lanaca snabdevanja koji će zaštititi od prinude i dominacije i osiguraćemo da nijedna zemlja ne može da upotrebi energente kao oružje“, kazao je američki lider.

Produženje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita

„Zahvalan sam na radu koji se obavlja ovde, u UN, na stvaranju mehanizma za izvoz žita preko crnomorskih luka. Moramo da osiguramo da taj sporazum bude produžen“, poručio je Bajden.
On tvrdi da američke sankcije ostavljaju prostora Rusiji da „nesmetano izvozi hranu i đubrivo“.

Milijarde za prehrambenu bezbednost

Američki predsednik je saopštio da SAD izdvajaju 2,9 milijardi dolara za održavanje prehrambene bezbednosti u svetu.
„Danas objavljujem da se izdvaja još 2,9 milijardi dolara za osiguravanje humanitarne i prehrambene bezbednosti ove godine“, rekao je Bajden.
Kako je istakao, danas se oko 193 miliona ljudi u svetu suočava sa ozbiljnim problemima da dođe do hrane, a „rat pogoršava situaciju“.
„Samo Rusija može ovo da okonča“, tvrdi Bajden.

SAD podržavaju širenje SB UN

„Smatram da je došlo vreme da UN postanu inkluzivnija organizacija koja će efikasnije odgovarati na potrebe savremenog sveta. SAD podržavaju širenje sastava SB UN, uključujući stalne članice“, rekao je Bajden.
Trenutno su stalne članice Saveta bezbednosti UN Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD i Francuska.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u današnjem obraćanju naciji rekao da „ukoliko bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biće upotrebljena sva sredstva, te da to nije blef“.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin objavio delimičnu mobilizaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala