- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čavušoglu: Nekim zapadnim zemljama je cilj da sukob u Ukrajini traje kako bi se oslabila Rusija

© Sputnik / Lola ĐorđevićMevlut Čavušoglu
Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu upozorio je na to da među zapadnim zemljama ima onih koje se zalažu za nastavljanje borbenih dejstava u Ukrajini sa ciljem da se „oslabi Rusija“.
Čavušoglu je, takođe, istakao da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da odvojeno razgovara s predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim.
„Naš predsednik namerava da u predstojećem periodu održava dijalog kako s Putinom, tako i sa Zelenskim. Naši napori su usmereni na to da se organizuje njihov sastanak“, rekao je Čavušoglu, ne precizirajući da li je reč o ličnim susretima ili o telefonskim razgovorima.
Šef turske diplomatije je, takođe, rekao da predsednik Rusije tokom razgovora s turskim kolegom u Samarkandu, gde je 15. i 16. septembra bio održan samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) nije isključio mogućnost povratka Rusije pregovorima s Ukrajinom, ali pod novim uslovima.

Ankara neće priznati rezultate referenduma

Čavušoglu je, međutim, rekao da Turska neće priznati rezultate referenduma o ujedinjenju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom.
„Obaveštavali smo i obaveštavamo Rusiju da ne priznajemo aneksiju Krima. Ne priznajemo ni rezultate referenduma koji se održavaju na teritoriji Ukrajine. Već smo izražavali zabrinutost i svoj stav u vezi s tim pitanjem“, rekao je Čavušoglu.
Prema njegovom mišljenju, sukob u Ukrajini mora biti završen uspostavljanjem pravednog mira, „pre svega za Kijev“.
„Sukob u Ukrajini mora biti završen uspostavljanjem pravednog mira. I pre svega pravednog za Ukrajinu. Kao što sam već govorio, Turska te teritorije smatra okupiranim, ali mi ne gubimo nadu da će situacija biti rešena diplomatski“, naglasio je Čavušoglu.
Referendum u DNR o ujedinjenju s Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Podkast
Referendumi posle kojih ništa neće biti isto | Svet sa Sputnjikom

Turska i UN nastoje da ukinu prepreke za izvoz ruskog đubriva

Govoreći o ispunjavanju odredbi „prehrambenog sporazuma“ koji su 22. jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija, Čavušoglu je naglasio da Ankara zajedno s UN intezivno nastoji da ruski poljoprivredni proizvodi izađu na svetsko tržište.

„Zajedno s Ujedinjenim nacijama se intezivno zalažemo za to da rusko đubrivo izađe na tržište“, rekao je Čavušoglu.

Turska je, prema njegovim rečima, videla jasna saopštenja SAD i Evropske unije da neće dalje sprečavati izvoz ruskog žita na svetsko tržište.
„Iako ruski poljoprivredni proizvodi nisu potpali pod sankcije, ima prepreka na planu logistike, osiguravanja brodova i plaćanja. Videli smo jasno iz saopštenja SAD i EU da će takve prepreke biti uklonjene“, rekao je Čavušoglu.
Čavušoglu je ranije izjavio da su Ankara i UN našli određene varijante za izlazak ruskih poljoprivrednih proizvoda na tržište. Rusija od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i Turske očekuje da od SAD i Evrope dobiju garancije o ukidanju prepreka za izvoz ruskog žita i đubriva na svetsko tržište, izjavio je ranije šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
U Istanbulu su 22. jula potpisana dva dokumenta o rešavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva na svetsko tržište. Prvi dokument je memorandum koji obavezuje UN da ukinu razna ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva, a drugi podrazumeva algoritam za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka koje su pod kontrolom Ukrajine.Moskva upozorava na to da deo sporazuma koji se odnosi na ruski izvoz još ne funkcioniše.
Pregovori predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
RUSIJA
Pobedićemo! Nemamo drugog izbora: Glavne poruke susreta Putina i Lukašenka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala