- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef mađarske diplomatije: Sada je najvažnije izbeći direktan sukob Rusije i NATO-a

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Mađarska smatra da je u ovom trenutku najvažnije da se ne dozvoli da napetost u odnosima Rusije i NATO-a preraste u otvoreni vojni sukob, čije posledice nisu potrebne nijednoj od strana, izjavio je u intervjuu za Sputnjik šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
„Ako mene pitate, to je sad najvažniji zadatak – izbeći bilo kakav direktni sukob Rusije i NATO-a, jer će nas to dovesti do posledica koje nisu potrebne nijednoj od strana“, rekao je Sijarto, koji boravi u Njujorku radi učešća u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Šef mađarske diplomatije je priznao da se on, kao i mnogi drugi pripadnici njegove generacije, ranije nadao da nikada neće doživeti rat koji su preživeli njegovi roditelji.
„To očekivanje se krajem februara pokazalo kao iluzija. Ne želimo da dovodimo u opasnost postojanje planete, jer direktan sukob NATO-a i Rusije nema kraj i svima je jasno šta to znači. Eto zašto svaki put kada se sastajemo s kolegama iz NATO-a imamo kao zadatak bro jedan da ne dopustimo sukob Rusije i NATO-a“, rekao je Sijarto.
Prema njegovim rečima, rizik od prerastanja napetosti u odnosima zemalja NATO-a i Rusije u otvoreni sukob neće nestati dok god traje kriza u Ukrajini.
Šef mađarske diplomatije je, međutim, rekao da veruje da su Ujedinjene nacije i dalje „najpogodnije mesto“ za razmatranje pitanja u vezi s ponovnim uspostavljanjem mira na raznim tačkama planete.
Prema njegovom mišljenju, kriza u Ukrajini neće biti rešena ukoliko ne bude postignut dogovor Rusije i SAD, nezavisno od toga da li on odgovara drugim zemljama.
„Zaista smatram da bez dogovora Rusije i SAD, bez razgovora Rusije i SAD, ovu situaciju neće biti moguće rešiti, sviđalo se to nama ili ne. To je naš stav. On može biti pogrešan, ali smatram da je za rešavanje ove situacije neophodan rusko-američki dijalog što je moguće pre“, rekao je Sijarto.
Šef mađarske diplomatije je, takođe, komentarisao mogućnost upućivanja snaga NATO-a u Ukrajinu, koja se već mesecima spominje u zapadnim medijima. Prema njegovim rečima, do sadasu sporazumi zemalja NATO-a omogućavali da se izbegne razmeštanje snaga te alijanse u Ukrajini.
„Voleli bismo da te odluke ostanu na snazi“, naglasio je Sijarto.

Evropa ne razmatra mogućnost ukidanja sankcija Rusiji

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, Sijarto je rekao da evropske zemlje u ovom trenutku ne razmatraju mogućnost ukidanja ograničenja uvedenih zbog dogašaja u Ukrajini, te da je situacija upravo suprotna.
On nije mogao da odgovori na pitanje može li deficit energenata tokom zime da podstakne evropske zemlje da ublaže antiruske sankcije.
Proteklih dana šef evropske diplomatije Žozep Borelj je najavio da će Evropska unija uvesti nove sankcije Rusiji, kako personalne, tako i sektorske, zbog organizovanja referenduma na teritoriji oslobođenih područja Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Mađarska protiv ukidanja veta u donošenju odluka EU

Mađarska je protiv ideje da se ukine pravo veta prilikom usvajanja spoljnopolitičkih odluka u Evropskoj uniji i nastaviće da zastupa takav stav, rekao je Sijarto.
Prošlog utorka održano je zasedanje Saveta Evrope na kojem je razmatrano pitanje izmena mehanizama usvajanja odluka u Evropskoj uniji, koje bi podrazumevale da jednoglasno donošenje odluka zameni većinskim glasanjem. Na taj način bi zemlje-članice EU bile lišene mogućnosti da koriste pravo veta, uključujući i veto na uvođenje ili ukidanje sankcija.
„Oni žele to da učine, ali mi se s tim ne slažemo. Naše kolege obično govore o poštovanju evropskih sporazuma, sa čime se slažemo. U evropskim sporazumima je vrlo jasno rečeno da su u oblasti spoljne politike i politike bezbednosti neophodne jednoglasne odluke i mi se toga pridržavamo“, rekao je Sijarto.
Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
SVET
Sijarto: EU da ne povlači poteze koji rasplamsavaju sukob u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala