- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đoković i Federer suzama porazili svet – da li je kraj doneo novi početak?

© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković, Rodžer Federer, Vimbldon
Novak Đoković, Rodžer Federer, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Kada su se Novak Đoković i Rodžer Federer sastali prvi put u karijeri Švajcarac nije verovao da će srpski as stići do vrha teniskog neba. Ne samo da je Novak stigao već danas kada Rodžer dolazi iz belog sporta Đokovića ima više pobeda u međusobnim duelima. Poštovanje se godinama gradilo, ali prijateljstvo ne. Međutim, možda je jedna noć sve promenila.
Od trenutka kada su se prvi put sreli 2006. godine u Monte Karlu Novak Đoković uvek je znao kako da pruži što jači otpor Rodžeru Federeru.
Iako nije uvek uspevao da otpor pretvori u pobedu, radio je to više puta nego Švajcarac i vremenom je stekao poštovanje koje na početku nije bilo primetno.
Nikada Federer nije krio da je mnogo bliži sa Rafaelom Nadalom nego sa srpskim teniserom, ali je Novak igrao svoju igru i nije se obazirao na izjave Švajcarca već na to kako će ga pobediti.
Kada su se računi sveli posle tačno pedeset odigranih duela Novak je Federera pobedio 27 puta, a Rodžer je slavio 23.
Nije ni čudo što Federer nije mogao da izgradi blizak prijateljski odnos sa jednim od najvećih rivala, jer to ne bi ni bilo prirodno posle toliko poraza koje mu je naneo srpski teniser i to na najvažnijim mečevima i turnirima.
Od 2006. godine kada su se sastali po prvi put Đoković i Federer nisu naletali jedan na drugog samo 2007. godine.
Posle toga postali su rekorderi po broju Grend slem mečeva jedan protiv drugog, igrali su čak 17 puta na najvećim turnirima kao protivnici.
I kada se uzme u obzir koliko su bolni porazi bili za obojicu u tim velikim mečevima poput onog na Vimbldonu 2012. godine kada je slavio Švajcarac i onog na istoj londonskoj travi sedam godina kasnije kada je slavio Srbin.
Ipak, iako prijateljstvo nije moglo da se izgradi poštovanje je moralo. Sa Novakove strane je delovalo veće jer je Rodžeru čestitao na svakoj titulu, a postalo je jasno u kolikoj meri ga ceni i u trenutku kada je Švajcarac objavio da se povlači iz tenisa.
„Uvek će postojati debata ko je najbolji svih vremena, to ostavljam drugim ljudima da sude. Ali, njegov uticaj na igru je bio ogroman. Način na koji je igrao, bez napora, savršeno za oko teniskog trenera, igrača ili samo ljubitelja tenisa. Ostavio je ogromno nasleđe koje će živeti veoma dugo. On je jedan od najvećih sportista koji se pojavio, u bilo kom sportu. A njegova popularnost na terenu i van njega govori sama za sebe“, rekao je Novak o svom velikom rivalu.
A onda kada je stigla i ta noć, poslednja teniska noć Rodžera Federera pojavila se nada da bi dvojica rivala mogli da postanu prijatelji.
Pre početka Rodžerovog poslednjeg meča, srpski as i slavni Švajcarac zajedno su večerali, a onda je Novak tokom dubla Federera i Nadala delio savete i motivisao ih.
Kada je odigran i poslednji poen, Novak Đoković nije mogao da zaustavi suze zbog kraja jedne stranice istorije.
Plakao je zbog Rodžera zajedno sa Nadalom i još jednom dokazao svetu da u njemu nema „zle krvi“.
Federer je zagrlio Novaka i rekao mu da ga voli. Emocije i ljudskost odneli su sve loše natpise, izjave i nesmotrene reči i došlo je vreme za hvala i izvini.
Možda je kraj Federerove karijere doneo novi početak za prijateljstvo, ali i da nije svakako je označio početak drugačijeg gledanja na rivalstvo.
Nakon što je završio meč. Rodžer je istakao da je srećan što će sada moći da gleda rivale i uživa u svakom njihovom meču, ali i da se raduje njihovim uspesima.
Lejver kup Tim Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
SPORT
Novak nije bio na terenu, ali je imao važniju ulogu: Rodžer i Rafa slušaju, a Srbin priča /video/
Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
SPORT
Rodžerova poruka Novaku i Rafi: „Moram da odem prvi, gledaću vas sa kauča“
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
SPORT
Novak igra dva meča u danu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala