- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Knežević: Uveren sam da ćemo uspeti da smenimo Đukanovića

© Foto : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenMilan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore
Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je da su na neustavno delovanje Mila Đukanovića mogli da odgovore jedino ustavnim mehanizmima, a to je da sa 41 potpisom poslanika zatraže njegovo razrešenje i raspisivanje prevremenih predsedničkih izbora.
Knežević je uveren da će u narednih 15 dana uspeti u ovoj nameri, jer su poslanici spremni za to i jer je to jedini način da se izađe iz institucionalne krize.
Kako je kazao gostujući na TV Prva, to može da uradi predsednica Skupštine Danijela Đurović, s obzirom da se Đukanović nalazi u poslednjoj godini mandata.
„U ovom trenutku većina od 41 poslanika štiti i Ustav i institucije sistema, jer je Đukanović od jedne protokolarne uloge pokušao da raspusti Skupštinu i da organizuje izbore po njegovim pravilima“, kaže Knežević.
On je kazao da Ustavni sud u ovom trenutku ne postoji, jer nema kvorum za odlučivanje, ali i kada su ga imali o određenim aktima se odlučivalo i nakon 10 godina.
„U ovom trenutku sve je jasno, ukoliko dođe do razrešenja Đukanovića, predsednica Skupštine preuzima sve njegove ingerencije i nadležnosti, a to znači da ona odmah treba da raspiše prevremene predsedničke izbore, ali i da izabere mandatara Miodraga Lekića. Nepostojanje Ustavnog suda u ovom trenutku je pravna praznina, koja se jedino može tumačiti logički, da je Skupština jedina nadležna da upravlja državom“, poručio je Knežević.
Istakao je i da je manevarski prostor Đukanovića sužen, ušao je u poslednju godinu predsedničkog mandata.
„Umesto da se drži svojih nadležnosti pokušava da drži snagu DPS-u pred predstojeće lokalne izbore“, kaže on, prenose crnogorski mediji.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
REGION
Milo Đukanović dostavio Skupštini dopunjeni predlog za skraćenje mandata parlamenta
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
REGION
Veliki obračun blokirao Crnu Goru: Ko će koga – Milo većinu ili oni njega
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala