Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić i Nuland o globalnim i regionalnim geopolitičkim pitanjima

© AP Photo / Jason DeCrowAleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama
Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa zamenicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland o najbitnijim globalnim i regionalnim geopolitičkim pitanjima, ali i dodatnim mogućnostima za jačanje partnerskog dijaloga Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.
Vučić je, kako se navodi na zvaničnom Instagram profilu srpskog predsednika, iskoristio priliku da zahvali Viktoriji Nuland na „ozbiljnom, racionalnom i otvorenom angažmanu i razumevanju prilika na Zapadnom Balkanu“.
„Sastanak sa zamenicom državnog sekretara Viktorijom Nuland, kao i uvek, bio je izuzetno otvoren i sadržajan. Razmotrili smo najbitnija globalna i regionalna geopolitička pitanja, ali i dodatne mogućnosti sa jačanje partnerskog dijaloga sa SAD, kako u ekonomskom smislu, tako i u kontekstu sveobuhvatne bilateralne saradnje“, navodi se u objavi.
Prethodno, srpski predsednik sastao se i sa Džejkom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, a nakon njega Vučić je izjavio da je susret sa visokim američkim zvaničnikom bio iskren, otvoren, o različitim temama, a samo takav može da donese neku dobrobit, i pored neslaganja po nekim pitanjima.
Sastanak sa Salivenom trebalo je da potraje pola sata, ali potrajao je sat i po.
„Sastanak sa Salivenom je verovatno do sada bio jedan od najznačajnijih, neki kažu da je on drugi, a neki da čak i najvažniji čovek SAD, najveće sile sveta. Razgovor je trajao dugo, o ekonomiji i o svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić novinarima.
Kako je preneo, nije lako usaglasiti se po pojedinim pitanjima, ali je razgovor bio veoma otvoren i iskren.
„A, kada je razgovor otvoren i iskren, onda uvek mora da donese neku dobrobit. Ne može uvek da bude blagorodan, ali neko dobro donese. Važno je da smo se upoznali, Saliven je budućnost američke politike, i ne samo politike, i na mestu je gde de fakto odlučuje o ključnim pitanjima sveta, o ratu i miru“, rekao je Vučić.
SRBIJA
„Znači, čitao sam nepostojeći papir“: Vučić o evropskom negiranju objavljenog plana za tzv. Kosovo
Dodao je da su „pretresli“ sva pitanja, a da je on govorio o stavovima Srbije, ukazao da je važno da zajednički damo sve od sebe da ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD pojačamo, da imamo više investicija.
„Zadovoljni smo što Rivijan dolazi, a kada jedan Saliven to zna… Razgovarali smo o energetskim projektima, o obnovljivim izvorima energije… O dve njihove kompanije, koje su zainteresovane da rade u Srbiji i o dugim stvarima važnim za unapređenje saradnje o unapređuju odnosa", rekao je Vučić.
Na pitanje da li je Saliven pročitao njegov (Vučićev) govor iz UN, Vučić je rekao da je znao i mnogo više od toga, i da „izgleda da je čitao i neke druge stvari“.
„Mislim da je pročitao govor, reč je o čoveku izvanredne inteligencije, koji je fascinantno pripremljen, što retko kažem“, rekao je Vučić.
SRBIJA
„Znači, čitao sam nepostojeći papir“: Vučić o evropskom negiranju objavljenog plana za tzv. Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala