Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o najnovijim potezima Prištine: Mi se u stvari borimo protiv onoga što radi Zapad

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom aktivnosti predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani da izbori dodatna priznanja takozvanog Kosova, da se ne radi o borbi Prištine, već da se radi o našoj borbi protiv onoga što rade velike zapadne sile.
„Kako vidim radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo. Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo. Nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile“, poručio je Vučić.
On je ukazao da te sile sada gledaju da isključe jednu Rusiju iz UN, da je Srbija mala, ali i da će tako mala uspeti da se snalazi i bori.
„Neće im baš biti onako lako kako su zamislili“, poručio je Vučić.
On je dodao da nema sumnje da će zapadne zemlje nastaviti da pomažu tzv. Kosovu u želji da dobiju što više priznanja, ali da je na Srbiji da se bori za svoje interese.
Na pitanje u vezi sa navodima da Amerikanci i Britanci pomažu Aljbinu Kurtiju i naoružavaju ga “kao predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog”, te da nude pomoć Prištini da prave elaborate o zemljama koje bi mogle da utiču da tzv. Kosovo uđe u UN, Vučić je odgovorio:

“O ovom prvom (naoružovanju), znam šta je istina i ne želim da komentarišem. A, što se tiče da li će im pomagati oko nastavka priznanja Kosova, nemam nikakve sumnje u to”, rekao je Vučić.

Zato je, kaže, pred nama težak period, ali ne možemo da iskočimo iz sopstvene kože.
“Neki me kritikuju, pa kažu - svaki put kada pomenem KiM, dalje smo od EU. Da zaboravim KiM? Da ne pominjem KiM, nepravdu koja nam je učinjena? Ako ni zbog čega, onda zbog ponosa i dostojanstva našeg naroda, zbog 82 dece nedužno ubijene. Da se pravim da se nije desilo?”, upitao je predsednik Srbije.
Kako kaže, Srbija nema mnogo izbora.
“Mali smo mi, a prejake su to i prevelike sile. Ali, za nijansu smo manje mali od onoga kako oni misle”, dodao je Vučić.
Na pitanje koliko je sve to opasno, odgovorio je da nije tu samo pitanje naoružavanja i rekao da se radi o informaciji da je Kurti tražio artiljerijsko oružje dometa većeg od 10 kilometara.
“A, što se tiče elektronskog ometanja, oni to rade odavno. Ne Albanci, nego stranci. Kada su zauzimali alternativne puteve, u vreme taksi, kako ne bismo prevozili robu na KiM, uvek su elektronski ometali sve što je dolazilo sa teritorije centralne Srbije. Ali, što se toga tiče, uzvratićemo”, poručio je Vučić.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
SRBIJA
Srbija neće glasati za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusije iz SB UN: Vučićeva poruka iz SAD

"Ko ubije decu, mora da odgovara"

Vučić je rekao povodom najave Ministarstva pravosuđa Hrvatske da neće postupati po zamolnici Srbije da uruči pozive četvorici hrvatskih pilota za ročište pred posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da im očigledno nisu bitna srpska deca, koja su ubijena.
„To je postupanje po optužnici, pravosnažnoj, pravovaljanoj. Suđenje nije moglo da se održi pred zagrebačkim sudom, ali trebalo je. Nisu zainteresovani za decu, jer su to srpska deca pa njihovo ubistvo za njih nije šteta, i razumljivo je da za taj zločin mora da se sudi pred beogradskim sudom. Mi smatramo da su deca, deca, bez obzira na nacionalnost“, ukazao je Vučić.
Vučić je istakao da su to deca, i da kada ih neko ubije tražimo da neko mora da odgovara“.
„Međutim, to je valjda ta demokratska demokratija, pravo i pravda“, konstatovao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala