Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija neće glasati za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusije iz SB UN: Vučićeva poruka iz SAD

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Njujorka da je gotovo siguran da će zapadne sile pokušati da Rusiju isključe iz Saveta bezbednosti UN i istakao da Srbija za to neće glasati.
"Da li će to uspeti ili ne, videćemo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara šta bi moglo da se desi sa Srbijom ukoliko bi Rusiju isključili iz Saveta bezbednosti UN i ocenio da bi za Srbiju to bila katastrofa zbog KiM.
On je naveo da za to postoje tri opcije od kojih je jedna, kako je rekao, da Rusiji ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini, ali da to mogu da prošire i kažu da se odnosi na sve što se tiče pitanja teritorijalnog integriteta i za celu Evropu.
"Srbija za ograničavanje prava veta ili za isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu", podvukao je Vučić.
On je rekao da im za to treba dvotrećinska većina, ali da mogu da se pozovu i na to da Rusija nije formalno pravni sukcesor Sovjetskog Saveza, jer ne postoji papir koji bi tako nešto dokazao već je u to vreme na osnovu neformalnih dogovora sa (Borisom) Jeljcinom Rusija primljena kao stalna članica Saveta bezbednosti.
"Ali, postoji član, mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka", rekao je Vučić.
Dodao je da im je za jednu od tih odluka potrebno da Kina bude uzdržana i da ne izrazi veto.
"Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće i mislim da se već uveliko razrađuju planovi po tom pitanju, a šta je to za nas? Pa, za nas je to katastrofa, zbog KiM naravno", istakao je Vučić.
Vučić se danas u Njujorku sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrom sa kojim je, kako je naveo, razgovarao o energetici i da mu je zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

"Sa Lavrovom sam imao dobar razgovor. Razgovarali smo o energetskom aranžmanu i zahvalio sam mu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije", rekao je Vučić.

Govoreći o tome da se situacija u svetu komplikuje i da će biti sve gore on je rekao da su neki evropski lideri tražili susret sa Lavrovom, ali da su morali zahtev da povuku jer je stigla zabrana.
„Toga nikada nije bilo“, rekao je Vučić.
Sastanak ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i  premijera Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
RUSIJA
Vučić i Lavrov se sastali u Njujorku
Podsetimo, Vučić je u sredu govorio na Generalnoj debati svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.
Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
SRBIJA
Vučić u UN: Mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala