- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sad je sve za front: Na naredbu Putina fabrike oružja rade u tri smene – šta izlazi sa traka?

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSu-25
Su-25 - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Ruske fabrike oružja naglo su povećale proizvodnju kako bi ispunile zadatke koje je pred njih stavio predsednik Rusije i vrhovni komandant Oružanih snaga Vladimir Putin. Pravi se sve - od šlemova i pancira do najsavremenih borbenih sistema i avijacije.
Oružari svojim zalaganjem daju doprinos ruskoj vojnoj specijalnoj operaciji u Ukrajini i uvereni su da će njihov doprinos zajedničkom cilju pomoći Rusiji da izađe kao pobednik.
„Mislim da je danas sve potrebno za front - i borbeni sistemi i municija, sistemi za održavanje života, i ljudstvo, i zaštitna oprema – panciri i šlemovi, zatim zimske uniforme, sistemi za izviđanje, sistemi veze i tako dalje. Sve ovo je veoma važno. Ovde nema pravila, niti izuzetka šta je bitno, a šta ne. Stoga mislim da će se naša odbrambena industrija ovim ozbiljno pozabaviti. Štaviše, mnoga preduzeća su počela da rade dononoćno - u tri smene, i radiće efikasno i što je najvažnije, sa većom odgovornošću radi sprovođenja državnog odbrambenog naloga“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.
Andrej Golovatjuk, član prezidijuma ruske organizacije „Oficiri Rusije“ i pukovnik u rezervi, precizira da je, pre svega, potrebno povećati broj precizno vođene municije, a takođe povećati i proizvodnju projektila.
„Troškovi su veoma veliki, jer se u suštini sada vodi protivartiljerijska i raketna borba. I treće, mislim da je izuzetno važno povećanje proizvodnje dronova, jer su dronovi pokazali svoju efikasnost – veoma su efikasni za izviđanje i za gađanje neprijateljskih ciljeva“, dodao je pukovnik.
Ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju naciji objavio delimičnu mobilizaciju i naložio odbrambenoj industriji da poveća proizvodnju oružja i municije.
Holdinzi i preduzeća, koja su deo državne korporacije „Rosteh“, a koja realizuju do 40 odsto celokupne državne odbrambene narudžbine, odmah su prešla na pojačan režim rada, pa u mnogim preduzećima „Rosteha“ zaposleni rade prekovremeno, često i vikendom. Ova koprporacija ističe da će nastaviti da povećava proizvodne kapacitete kako bi realizovali zadatke koji su joj povereni.
Preduzeća i korporacije proizvode vojne avione, helikoptere, oklopnu tehniku, artiljerijske sisteme, visoko precizno oružje, sredstva za elektronsko ratovanje, sisteme za komunikaciju, izviđanje i druga sredstva. Za vreme specijalne vojne operacije u Ukrajini stručnjaci korporacije tesno sarađuju sa ruskim Ministarstvom odbrane i operativno rešavaju sva pitanja koja se javljaju.
Zadatak „Rosteha“ je da Oružane snage Rusije obezbedi savremenim naoružanjem, vojnom i specijalnom tehnikom, a u kontekstu delimične mobilizacije koju je objavio ruski predsednik i mera za povećanje tempa realizacije državne odbrambene narudžbine, ta odgovornost je postala još veća.
© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju naciji objavio delimičnu mobilizaciju i naložio odbrambenoj industriji da poveća proizvodnju oružja i municije
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju naciji objavio delimičnu mobilizaciju i naložio odbrambenoj industriji da poveća proizvodnju oružja i municije

Ruski oružari rade danonoćno

Na pitanje može li ruska odbrambena industrija da za kratko vreme značajno poveća proizvodnju, a da istovremeno zadrži kvalitet ruskog naoružanja, Golovatjuk odgovara potvrdno.
„Može, apsolutno. Sada, koliko imam informacija, fabrike prelaze na danonoćni režim rada, angažuju dodatnu radnu snagu, shodno tome, čine sve da podmire potrebe oružanih snaga“, dodao je ekspert.
Istovremeno, Litovkin napominje da ruska odbrambena industrija ima sve resurse i kapacitete da zadatke koji se pred nju postavljaju izvrši u predviđenom roku i kvalitetno.
„Imamo mnogo odbrambenih fabrika, imamo mogućnosti za mobilizaciju, odnosno mogu se ponovo aktivirati pogoni koji nisu radili u mirnodopsko vreme. Ti pogoni će pomoći povećanju proizvodnje određenih vojnih proizvoda. Kvalitet zavisi od radnika koji će te proizvode praviti, ali i od kontrole, jer svako preduzeće ima državne kontrolore. Predstavnici oružanih snaga koji preuzimaju te proizvode moraju vrlo pažljivo da ih provere pre nego što budu isporučeni vojsci. Mislim da će taj posao i u buduće, kao i do sada, biti obavljan sa posebnom odgovornošću“, kaže Litovkin.
Rezervisti koji su zaposleni u preduzećima odbrambene industrije biće oslobođeni od delimične mobilizacije koja je na snazi u Rusiji u cilju zaštite teritorijalnog suvereniteta i integriteta, zaštite stanovništva u Donbasu i drugim oslobođenim teritorijama, gde se ove sedmice održavaju referendumi za prisajedinjenje Rusiji.
U obraćanju naciji, sredinom nedelje, Putin je upozorio da je svrha Zapada da oslabi, podeli i na kraju uništi Rusiju – podsticali su bande međunarodnih terorista na Kavkazu, promovisali ofanzivnu infrastrukturu NATO-a blizu ruskih granica, a totalnu rusofobiju učinili su svojim oružjem, pre svega u Ukrajini, gde je ukrajinski narod pretvoren u topovsko meso...
Zbog svega toga, ruski šef države je zahtevao da se što pre poveća obim proizvodnje oružja – da se oprema maksimalno optereti, da se optimizuju tehnološki ciklusi i, bez narušavanja kvaliteta, skrati vreme proizvodnje. Putin je posebno istakao da se ruska tehnologija „efikasno suprotstavlja zapadnom oružju“ i pozvao je da se u Ukrajini proučavaju trofeji NATO-a i da se na osnovu stečenog iskustva unapredi, gde je potrebno, ruska tehnika.

Poznat ishod specijalne vojne operacije u Ukrajini

U kontekstu ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, ove godine potrebno je očuvati tempo isporuke perspektivnog naoružanja uključujući i robotizovane komplekse, kao i sisteme za radioelektronsku borbu.
Prema rečima vojnih eksperata, sada je postavljen zadatak da se poveća proizvodnja složenih visokopreciznih tipova naoružanja i sredstava za uništavanje - na primer, proizvodnja raketa za avionske sisteme „Kinžal“ i operativno-taktičke sisteme „Iskander“. To su veoma složeni proizvodi koji zahtevaju mnogo vremena i za montažu i za proizvodnju delova.
Što se tiče složenijih tipova vojne opreme – aviona, helikoptera i brodova, uključujući avijaciju, iz objektivnih razloga neće biti moguće brzo povećati njihovu proizvodnju, jer je za to potrebno duže vreme, ali eksperti očekuju da će se povećati proizvodnja avijacije sa 500 na 1.000 komada godišnje.
Međutim, eksperti ukazuju na to da Rusija „na lageru“ ima dosta savremenog i perspektivnog konvencionalnog naoružanja koje bi moglo da bude testirano u borbenim uslovima tokom specijalne operacije u Ukrajini. Prema njihovom mišljenju, vatreno krštenje mogli bi da prođu perspektivni oklopni transporteri „Bumerang“, modernizovani tenkovi T-80BVM, borbeno vozilo protivvazdušne odbrane „Tajfun-PVO“, univerzalni višecevni bacač raketa „Tornado S“, sistemi za daljinsko miniranje „Zemljodelije“ i dr.
Litovkin ističe da je pojačan rad odbrambene industrije veoma važan za dalji tok ruske specijalne vojne operacije. Ruski eksperti ne dovode u pitanje ishod te vojne operacije u Ukrajini, ističući da će biti ispunjeni svi njeni glavni zadaci – demilitarizacije i denacifikacije, kao i oslobađanja Donbasa.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Putin se ne šali – ako je rekao, tako će i biti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala