Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi plan Zapada za Kosovo toliko je uvredljiv za Srbiju da je mađioničarskim trikom - nestao

CC0 / Pixabay / Tajni dokument
Tajni dokument - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Non pejper koga čas vidiš čas ne vidiš za Srbiju je izrazito uvredljive sadržine. Negiranje postojanja ovog papira igra je žmurke sa Srbijom. Iako je zapadna diplomatija bila sklona raznim trikovima koji su rezultat bogatog iskustva stečenog kolonijalnim vojevanjem, ovo je ipak igrarija višeg reda.
Ovako negiranje EU da je predsedniku Srbije dala na uvid non pejper vezan za novi, nemačko-francuski predlog rešenja kosovskog pitanja, što je zbunilo ne samo domaću već i svetsku javnost, komentariše Vladislav Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije .

Nevidljiva diplomatija

Dok portparol Evropske komisije Peter Stano tvrdi da EU nije imala uvid u pomenuti dokument, Aleksandar Vučić odgovara: Znači čitao sam nepostojeći papir.
Diplomatske smicalice nisu stvar novijeg datuma, kaže naš sagovornik, ali je izbor trikova očito postao veći.
„Zapadne sile su od trenutka donošenja odluke da zajedničku Jugoslaviju prebrišu sa političke mape Evrope i sveta, delovale vrlo imaginativno, kombinujući direktan jezik i indirektne poteze kojima su već gotova rešenja predstavljali kao nove predloge. Takozvana nevidljiva strana njihove diplomatije, naročito u razgovorima i pregovorima, uvek je prisutna samo što često nije uočljiva na vreme, pa kada počnu da deluju rezultati ostaje konstatacija da smo jednostavno nasukani na nešto što nije bilo vidljivo“.

Hteli da nam prodaju pesak za brašno

Oni, kaže naš sagovornik, mogu da ponude neki papir na uvid i druga strana može da baci pogled i odbije da ga primi. To se dešava u praksi.
„Milošević je odbio da primi od Vens Ovena predlog tzv Trojke ambasadora u vezi sa Republikom Srpskom Krajinom kada su izneli predlog da ona ostane kao neka vrsta autonomne regije u Hrvatskoj. On je pogledao i rekao da ne prima“.
Iako ove diplomatske igre nisu novijeg datuma, negiranje da je papir postojao kao što sada imamo slučaj predstavlja, ocenjuje Jovanović, igrariju višeg stepena. Nesumnjivo da iza ovakvog poteza stoji procena da njihov plan nije moguće lako realizovati.
„Papir, bar u formi u kojoj su ga neformalno predstavili u javnosti, skoro je pa direktno uvredljiv za srpsku stranu. Drugim rečima, oni su se poneli prema nama kao naivcima kojima može da se proda pesak za brašno, i koje je lako zavesti na pogrešan put “.

Da Kosovo ne bude presedan

Sadržaj predloga je u toj meri bio neprihvatljiv da je očigledno procenjeno da je bolje da se prave kao da tog papira nije ni bilo, pripremajući verovatno novi papir čija sadržina će se malo razlikovati od prethodnih.
Cilj je, napominje Jovanović, naterati Srbiju da se odrekne dela svoje nacionalne teritorije radi političkih potreba zapadnih sila kako Kosovo više ne bi bilo presedan na koji drugi mogu da se pozivaju.
„Očigledno da u okolnostima sukoba u Ukrajini, gde Rusiju, pozivajući se na međunarodno pravo, prikazuju u najnegativnijem svetlu, pitanje samoproglašene Republike Kosovo budi nelagodu. U ovom trenutku oni žele da se oslobode tog tereta, svesni da su upravo oni pre 22 godine drastično pogazili međunarodno pravo. Upravo na toj činjenici je predsednik Srbije insistirao u svom govoru na Generalnoj Skupštini UN ukazujući da je to bio prvi negativan korak Zapada prema zemlji koja ih ni na koji način nije ugrozila“.

Izveštaj stigao, pacijent mrtav

Povući dokument za koji postoji procena da neće biti dovoljno izgledan da uspe, jedna jedna kategorija, ali negirati njegovo postojanje, kaže Jovanović, nekorektan je potez.
Analogija je mnogo, a Jovanović izdvaja 1992. kada su sankcije Srbiji i Crnoj Gori uvedene na prevaran način. Tada je, kaže, od generalnog sekretara UN zatraženo da nadgleda ili obavesti Savet bezbednosti o tome da li su Srbija i Hrvatska postupile po nalogu da povuku svoje vojne snage iz BiH.
„Izveštaj je govorio da je Srbija pre isteka roka povukla sve jedinice i jedinice JNA iz BiH dok Hrvatska nije počela da povlači svoje. Taj izveštaj koji je trebalo da stigne na sto članova Saveta bezbednosti kao osnova za donošenje odluke bio je negde zadržan tako je SB doneo odluku na osnovu „rekla kazala“ pisanja zapadnih medija. Kada je odluka doneta, isplivao je i izveštaj, ali pacijent je već bio mrtav“.

Lažni predlozi i tajni dogovori

Diplomatija jeste veština da se postigne cilj, ali, ukazuje naš sagovornik, ne uvek i čedna.
„Bilo je situacija kada su lažni predlozi slati u toku međunarodnih pregovora sa ciljem da se druga strana zavede ili izvuče pogrešan zaključak, dok su se stvari rešavale za stolom na kojem se naplaćuju dividende zbog lažnih telegrama“, zaključuje naš sagovornik.
SRBIJA
„Znači, čitao sam nepostojeći papir“: Vučić o evropskom negiranju objavljenog plana za tzv. Kosovo
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
SRBIJA
Priština poslala non-pejper evropskim državama – u deset tačaka
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
SRBIJA
Isplivala dva plana protiv Srbije – šta se krije iza scene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala