- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski ekspert: Evropu očekuje mračna ekonomska budućnost

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Ispostavilo se da je evropski kontinent najviše stradao zbog geopolitičke situacije i energetske krize i njena budućnost je mračna, izjavio je bugarski ekonomista Kuzman Ilijev u emisiji televizije Nova.

„Vidite, u kakvom složenom sistemu se nalazi lokomotiva, pokretač evropske ekonomije, Nemačka. Oni praktično ulaze u recesiju zbog visokih cena energetskih resursa i zbog politike koja sprečava stvaranje potrebnog proizvodnog kapaciteta“, rekao je ekspert.

Ekonomska situacija je sve složenija i zbog toga što dolar jača i predstavlja pouzdaniju valutu, dodao je on.
Ekonomista Georgi Vuldžev je naveo da teško da će u narednim godinama kurs evra ojačati u odnosu na dolar.
„Mislim da bi optimističan scenario bio da se taj paritet sačuva. U slučaju da se ekonomska situacija u Evropi pogorša, što je veoma moguće, onda je moguće i da će pasti i niže od pariteta“, rekao je Vuldžev.
Takav razvoj događaja će označiti da će stanovnici postati siromašniji, s obzirom na to da će uvoz strane robe biti skuplji i da se trgovina hranom i gorivom obavlja u dolarima, dodao je Ilijev.
Evropsku uniju u narednom periodu čeka recesija, a konkretno Bugarsku, najverovatnije stagnacija, mada je to optimističan scenario, smatra Vuldžev.

„Ekonomije poput Nemačke, a ona je naš ključni partner, će doživeti ozbiljnu krizu tokom zime i proleća“, rekao je on.

Eksperti su komentarisali i pitanje ko više trpi posledice sankcija i ko će duže izdržati – Rusija ili Evropa. Ilijev je naveo da Evropa trenutno prolazi gore od svih.

„Čini mi se da se ruska ekonomija sada nalazi pod jačim pritiskom, jer su u sukobu. Međutim, same sankcije nisu do sada nanele neku veliku štetu kojoj su se Evropljani prvobitno nadali“, zaključio je Vuldžev.

Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
SVET
Istraživanje u Bugarskoj: Većina strahuje od povećanja cena i nestašice gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala