- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Objavljena najskuplja fotografija u istoriji tenisa – „velika četvorka“ poslednji put zajedno

© AP Photo / Kin CheungLejver kup tim Evrope
Lejver kup tim Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Pratite nas
Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Mari, četvorica tenisera koji su svojim karijerama i međusobnim duelima napisali istoriju belog sporta fotografisali su se na treningu pred poslednji turnir na kom će se svi zajedno naći. Švajcarac koji je pokrenuo tenisku revoluciju poslednji meč u karijeri igraće na Lejver kupu.
Pre 24 godine na velika vrata Rodžer Federer zakoračio je u profesionalni beli sport i svojom elegantnom i raskošnom igrom kakva nije viđena do tog momenta popularizovao ga i podigao na viši nivo.
„Zahvalan sam na jedinstvenoj prilici da budem na istom terenu sa mojim najvećim rivalima i legendama ovog sporta.Ovo je momenat koji ću doveka pamtiti.Hvala Lejver Kupu koji je omogućio da se nas četvorica udružimo.Radujem se narednim danima gde ćemo uživati u odličnim tenisu i proslavljanju izvanredne karijere Federera“, napisao je Novak Đoković na društvenim mrežama.
Šest godina od početka profesionalne karijere Federer se po prvi put sastao sa tada mladom nadom španskog tenisa Rafaelom Nadalom i te 2004. godine u Majamiju počela je priča o jednom neverovatnom rivalstvu nakon kojeg su se pojavila još neverovatnija rivalstva.
© AP Photo / Kin CheungLejver kup Tim Evrope
Lejver kup Tim Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Lejver kup Tim Evrope
Samo godinu dana nakon što je upoznao Nadala, Rodžer Federer susreo se sa još jednim velikim igračem koji je obećavao u budućnosti, a to je bio Endi Mari.
Kako je sve popularniji tenis počeo da dobija sve neverovatnije igrače koji su ga činili prestižnim sportom, razvijala su se nova imena koja su pretila da se takođe popnu na teniski vrh, a među njima je bio i Novak Đoković.
Kao mladi teniser Novak se probio na vrh i igra velike mečeve, a 2006. godine susreo se sa Federerom, kao i sa Nadalom i Marijem.
Novak je tada savladao samo Marija, ali 16 godina kasnije kada je Federer objavio da završava karijeru Đoković iam pozitivan skor protiv sva tri velika rivala.
Federera je u 50 mečeva pobedio 27 puta, Nadala u 59 mečeva savladao je 30 puta, a od 36 duela protiv Marija Britanca je savladao 25 puta.
Novak je najuspešniji u rivalstvu velike četvorke dok će Federer završiti karijeru sa pozitivnim skorom samo protiv Marija, dok Nadala vodi protiv takođe Britanca i Rodžera.
Najkasnije su rivalstvo otpočeli Nadal i Mari koji su prvi međusobni duel odigrali 2007. godine u Australiji kada je Španac uspeo da slavi posle pet setova.
Trening na Lejver kupu bio je otvoren za javnost, a publika je prisustvovala istorijsom trneutku jer nakon što Federer završi karijeru niko neće imati prilike da nastavi rivalstvo sa njim.
Tumaini Karajol, novinar koji je snimio trening, napisao je brojke zbog kojih su ova četiri imena napisala istoriju.
Dakle, na teren je izašlo 66 Grend slem titula, 234 meča su odigrali međusobno, ukupno su proveli 933 nedelje na prvom mestu ATP liste.
Najviše Grend slemova ima Nadal koji je 22 puta podigao Grend slem pehar, dok Novak ima samo jedan manje. Ukupno 20 ih ima Federer, a Mari tri.
Najviše nedelja na teniskom vrhu proveo je Novak koji je ukupno bio prvi 373 nedelja, a posle njega ide Federer sa 310. Nadal je na broju 209, a Mari je prvi teniser sveta bio 41 nedelju.
Lejver kup tim Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
SPORT
Rodžer se jednom rečenicom poklonio Rafi i Novaku, a Nadal mu poručio: „Odlazi najvažniji igrač“
Veronika Kudermetova i Ljudmila Samsonova - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
SPORT
Ruskinje haraju Tokijom – prva pala šampionka Vimbldona
Rodžer Federer i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
SPORT
Federer zvanično sa Nadalom za kraj – Novaka nema na spisku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala