- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU: Nismo prekinuli kanale veze s Rusijom, ali ne vidimo smisao u sastancima s Lavrovom

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Pratite nas
Evropska unija nije prekidala kanale veze s Rusijom, ali smatra da susret sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u sadašnjim uslovima nema smisla, saopštio je portparolo spoljnopolitičke službe Evropske unije Peter Stano.
„Nikada nismo prekidali kanale veze s Rusijom. Nastavljamo da komuniciramo. Ipak, komunikacija teče u specifičnim okolnostima. Shvatamo da u sadašnje vreme nema smisla pregovarati s ruskim rukovodstvom. Među zemljama-članicama postoji stav da u ovim konkretnim uslovima nema smisla, na primer, u sastancima s Lavrovom u Njujorku, jer to neće dati neophodan rezultat“, rekao je Stano novinarima u Briselu.
On je dodao da Rusija, prema mišljenju Evropske unije, sada „teži eskalaciji sukoba u Ukrajini, a ne njegovom rešavanju“.

Kiparski predsednik otkazao sastanak s Lavrovom u Njujorku

Inače, kiparski predsednik Nikos Anastasijades otkazao je zakazani sastanak s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Njujorku, nakon što su se šefovi diplomatija EU složili da uvedu nove sankcije Rusiji, saopšteno je iz kiparske vlade.
Planirano je da se njih dvojica sastanu na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u toku jučerasnjeg dana, prenosi Rojters.
„U očekivanju odluka EU, usledile su smernice iz Brisela da se izbegnu bilateralni sastanci s Rusijom“, saopštio je portparol kiparske vlade Marios Pelekanos.
Kiparski ministar inostranih poslova Joanis Kasulidis ranije je učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova EU na marginama zasedanja u Njujorku.
Kipar, koji je član EU, ima bliske političke i ekonomske veze s Moskvom, ali sledi odluke Brisela o uvođenju sankcija Rusiji kao odgovor na rat koji vodi u Ukrajini.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
RUSIJA
Putin: Za Rusiju pogubno slabljenje njenog suvereniteta, te greške više nećemo dopustiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala