Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o zemljama EU koje nisu priznale Kosovo: Za neke sam siguran da neće ni priznati, u jednu nisam

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Aleksandar Vučić
Predsednik Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na pitanje da li bi pet zemalja EU koje nisu priznale takozvano Kosovo, to mogle da učine pod pritiskom, da je u neke siguran da to neće učiniti, dok u jednu nije siguran.
„U neke sam siguran da neće, u jednu nisam, ali ne želim da iznosim javnu sumnju, jer to nisu uradili. I dok to ne urade, naši su veliki prijatelji”, rekao je Vučić za Tanjug.
Ukazao je da će tih pet zemalja Unije biti pod ogromnim pritiskom da priznaju tzv. Kosovo, kao i Vijetnam, Kenija i druge, ali da će se Srbija boriti za svoje interese.
Dobio je, kaže, poziv za susret sa kenijskim predsednikom, dok se mora raditi na tom pitanju sa Vijetnamom, uz podsećanje da je juče u ruke dobio notu, na španskom ili portugalskom, i engleskom jeziku, o povlačenju priznanja tzv. Kosova.
„Mi ćemo da nastavimo da radimo svoj posao. A, i oni će da nastave da rade njihov posao, tu mislim na kolektivni Zapad, a pre svega na zemlje Kvinte“, rekao je Vučić.
Ali, poručio je da jednu stvar oni nikada neće moći - da objasne moralne i pravne razloge za agresiju na Srbiju i za pokušaj ili otimanje komada njene teritorije.
„To je nešto što neće moći da nam objasne, osim korišćenja floskula - moraćete u budućnosti da brinete za svoju decu. To jeste u redu, i to je neki argument, ali nikada neće moći da opravdaju ono što je učinjeno, a tada nam je 82 dece ubijeno“, rekao je Vučić.
Ponovio je da osam „odpriznavanja“ drži u sefu, ali da ne može da otkrije o kojim zemljama je reč.
„Neću da otkrivam dok ih ne budu primili u neku od organizacija, a onda će dobiti svih osam u lice”, poručio je predsednik Srbije.

"Nećemo podržati članstvo Kosova u UN, to je završena priča"

Predsednik Vučić ponovio je da Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, što je, kaže, poručio i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.
Na pitanje da li je na sastanku sa Lajčakom i Boreljom bilo reči o predlogu Olafa Šolca i Emanuela Makrona za rešenje kosovskog pitanja i da li je Lajčak potvrdio da iza tog predloga stoji i EU i da li je bilo uslovljavanja, Vučić je odgovorio da on svakako zna sve o tom papiru.
„Da li mislite da ja ne znam koji je papir i da li jeste ili nije… Ja nisam hteo da ga uzmem, da ne bi mogli da mi prebace da sam ga ja objavio. Moram da ga pročitam i pročitao sam ga, ali još ga nisam uzeo”, rekao je Vučić za Tanjug.
Kako je istakao, on zna šta je sadržina tog papira, zbog čega su sagovornici iz EU, kaže, i juče dobili važnu poruku, koju je izgovorio i u skupštini:
„Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u UN, i to je završena priča. Bar ne dok sam ja predsednik Srbije. Možda neka vlada odluči drugačije, ali ne uz moju saglasnost i potpis“, rekao je Vučić.
Dodao je da niko ne zna sa kakvim će se problemima zemlja suočavati, pa možda građani za šest meseci budu nešto tražili, ali da on ni tada na to neće pristati.
„A, da li želimo dobre odnose, kompromis sa Prištinom? Da, želimo, ali da vidimo prvo i za prava Srba, da vidimo šta se dobija iz Briselskog sporazuma u vezi ZSO, do koje mere se poštuje Rezolucija 12 44… Ali se plašim da ta vrsta razgovora nije sasvim realna“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
SRBIJA
Vučić poručio iz SAD: Moj govor u UN će biti za nijansu oštriji jer će štititi našu poziciju
Predsednik Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
SRBIJA
Vučić iz Njujorka: U lice su me pitali – kad će sankcije Rusiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala