Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić poručio iz SAD: Moj govor u UN će biti za nijansu oštriji jer će štititi našu poziciju

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Njujorka da će njegov govor u UN biti za nijansu oštriji jer će štititi našu poziciju.
"Moj govor u UN biće za nijansu oštriji jer će štititi našu poziciju, ali nemamo previše izbora, ne možemo da se odričemo svojih stavova, ne možemo da se odreknemo svoje zemlje, vodili smo računa o svakoj reči", rekao je Vučić za Tanjug.
To što će se u Generalnoj skupštini obratiti posle ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Vučić vidi kao hendikep.
"Hendikep je to što ću govoriti iza Zelenskog jer je čitava zapadna hemisfera apsolutno na njegovoj strani. I svaka reč koja se bude razlikovala od njegovih ne može i neće naići na razumevanje naših zapadnih partnera. Ali ne možemo da se odričemo svoje politike i nećemo, niti svojih stavova a ponajviše nećemo da se odričemo naše zemlje", naveo je Vučić.
Vučić je dodao da je on već najavio ranije moguću mobilizaciju u Rusiji, i dodao da su "vozovi iz svih stanica krenuli".
"Vozovi iz svih stanica su krenuli, iz Berlina, Londona, Vašingtona, niko više svoju mašineriju neće da zaustavlja. Kada se slonovi tuku na malima je da se sakrijemo. Ali neće dovoziliti da budemo nevidljivi. Neće trpeti slobodarske, pravične stavove Srbije. Baš ih briga, kao i 1999.kada su nas bombardovali“, kazao je on.
Vučić je istakao da niko ništa neće pitati osim što će naređivati da radimo isto što i oni.
„Za nas je važno da ukažemo na potrebu očuvanja mira, što neće biti lako. Kurti nas optužuje za mnogo toga. Naš tim doneo je odluku da su svi siti naših međusobnih optužbi“, dodao je on.
U ekonomiji, kaže,cena nafte je skočila, i očekuje da će narednih dana kada bude dolazilo do eskalacije situacije biti sve teže.
„Ostalo je još šest meseci i 10 dana do kraja perioda koji sam označio da je ključni. Ogromne su promene. Neke zemlje će izaći lako iz krize, neke neće moći da je podnesu, propadaće i gubiće ekonomski suverneitet. Ostaje mnogo toga da radimo, da se izborimo, budemo vešti i snalažljivi“, zaključio je on.
„Sve što je najgore moglo da se dogodi na međunarodnom planu nama se dogodilo. Teško vreme predstoji, mnogo teško, i politički i ekonomski. Nismo sigurni koliko će realne podrške biti za Srbiju“, rekao je Vučić dodajući da će za desetak dana obelodaniti kakve će mere biti donete za prevazilaženje krize.
Kazao je da će kod nas biti svega dovoljno, i da će uskoro početi razgovori o povećanju penzija i plata, jer imamo mnogo bolje stanje prihoda i rashoda, iako su se rashodi povećali. Prihode su za 147 milijardi veći, od rashoda koji su 42,1 milijardu veći nego do sada.
Na pitanje kako komentariše jutrošnje obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić je ocenio da se posle objave delimične mobilizacije stvari menjaju.
„Jasno je da se Putin neće predati. Jasno je da će da se bori. Jasno je i da su ukrajinski vojnici bili brojačano nadmoćniji. Pretpostavljam da je zato doneo odluku o mobilizaciji. Zapad je očekivao poraz, a sada to „komplikuje“ stvari“, rekao je Vučić dodajući da će, što se Srbije tiče, svaki dan biti sve teži.
Upitan da prokomentariše i jutrošnju izjavu kineskog predsednika Sija Đinpinga, koji je rekao da kineska armija treba da se sprema za stvarna ratna dejstva, Vučić je ocenio da Kina neće dozvoliti sopstveno poniženje.
„Kinezi su veoma strpljivi. Oni neće ići grlom u jagode, ali neće dozvoliti poniženje svoje zemlje. Čuli ste i predsednika Bajdena koji je rekao da želoi mir sa Kinom. Niko ne želi sukob“, rekao je Vučić.
Na pitanje kako komentariše izjavu Aljbina Kurtija koju je dao za Si-En-En i u kojoj je pored ostalog rekao da je Srbija je saveznik Rusije, Vučić je odgovorio da takve izjave nisu za potcenjivanje.
„Te izjave imaju efekta. Ne treba da ih potcenjujemo. Mi ne možemo da podržimo njegove ideje o nepostojanju Srba na Kosovu i Metohiji. Suština je u tome da on želi da izigrava Zelenskog i da je važno da se postavi tako da bude poštovan kao Zelenski“, rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala