- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pet dana koji će promeniti sve – odgovor naroda se zna

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaUčesnici protesta u znak podrške DNR u Donjecku
Učesnici protesta u znak podrške DNR u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Da su ih pitali gde bi želeli da žive odmah posle raspada Sovjetskog Saveza, ljudi u tom delu Ukrajine izjasnili bi se u korist Rusije, zbog istorijskih i ekonomskih razloga. Prisajedinjenjem Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti sada će im biti osigurana i elementarna bezbednost.
Ovako o značaju referenduma koji se priprema za Sputnjik govori Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i dodaje:

Istorijski deo Rusije

Istorijski, to je uvek bio deo ruske teritorije odnosno, Novorusije. Ekonomski, stvari su mnogo bolje stajale i u Rostovu i u Krasnodaru, nego u Kijevu. Dakle, imali su i taj razlog da se vezuju za Rusiju. Ono što je usledilo od 2014. godine samo ih je dodatno učvrstilo u tome“.
Referendumi o ulasku LNR, DNR, ali i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije kao konstitutivnog entiteta Ruske Federacije biće održani od 23. do 27. septembra.
Referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za ulazak LNR u sastav Ruske Federacije, kao pravnog subjekta Ruske Federacije"?
© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaPravo da se izjasne na referendumu imaju i izbeglice iz ovih oblasti koje su se od ratnih dejstava sklonile u Rusiju
Izbeglice iz Donjecka - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pravo da se izjasne na referendumu imaju i izbeglice iz ovih oblasti koje su se od ratnih dejstava sklonile u Rusiju

Rezultat je izvestan

Proroković smatra da će se građani ovih oblasti izjasniti pozitivno, i dodaje da bi bilo tako i da se referendum održi u nekim drugim oblastima Ukrajine.
„Čak i u ovim okolnostima, kada bi se organizovao referendum u Odesi, Donjeproretrovsku ili čak u Harkovskoj oblasti, rezultat bi bio sličan. Imamo indikatore u raspoloženju javnosti koji se mogu pratiti od početka 90-tih koji se tiču glasanja, podrške koju su određene stranke dobijale, procenta stanovništva koje govori ruski. Sve ukazuje kako će se ovaj referendum završiti, kakav će rezultat biti, ali i da ovo ne mora da bude poslednji korak, da će možda i druge oblasti da se pridružuju Ruskoj Federaciji“, kaže.

Mali manevarski prostor za ukrajinsku stranu

Upitan, kakva bi mogla biti reakcija ukrajinske strane na održavanje referenduma, naš sagovornik ističe da je tu manevarski prostor veoma uzak.
„Sa pravno-formalne strane moguće da će da kažu da je to neustavno, da će da odbiju da prihvate rezultate referenduma, verovatno da optuže Rusiju, možda i da pokrenu spor pred nekim međunarodnim sudom… Tražiće podršku kolektivnog Zapada za svoje korake i dobiće podršku za te korake. Pretpostavljam da se oni spremaju da sa tog političkog i pravnog stanovišta ovo bude jedna teška, rovovska borba koja će trajati, ne godinama, već decenijama“, kaže Proroković.

Neuporedivo sa Balkanom

Iako se volja naroda potvrđivala na isti način i na prostoru Balkana, naš sagovornik kaže da je situacija neuporediva sa Republikom Srpskom Krajinom, dešavanjima u Bosni i Hercegovini, referendumom organizovanim krajem februara 1992. godine.
© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaMiting u Donjecku posvećen godišnjici ujedinjenja Krima sa Rusijom
Miting u Donjecku posvećen godišnjici ujedinjenja Krima sa Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Miting u Donjecku posvećen godišnjici ujedinjenja Krima sa Rusijom
Postaje, kaže, neuporediva i sa Kosovom i Metohijom, zato što Rusija nije Srbija, u međuvremenu su se promenile i međunarodne okolnosti, a situacija je drugačija i kada govorimo o samom političkom stanovištu.
„Zapad je optužio Rusiju za invaziju, Ukrajina je optužila Rusiju za agresiju, pod tim pojmovima može se govoriti kada se krše pravila igre u postojećem poretku. Rusija više ne igra u postojećem poretku, onom koji je definisao Zapad početkom 90-ih godina, ona menja poredak i to je jedan od razloga zašto ima podršku nezapadnog dela sveta. Putin menja strukturu svetskog političkog sistema, menja pravila i principe po kojima će svet verovatno funkcionisati u narednim decenijama. Ovo je uspostavljanje novih pravila igre koje će Zapad morati da prihvati, jer svaka oružana konfrontacija mora da se završi nekim političkim sporazumom“, kaže Proroković.

Zabluda Amerikanaca

On dodaje da su Sjedinjene Američke države u zabludi da mogu da odbrane stara pravila, između ostalog, zato što su ih i same kršile.
Dakle, referendumi o prisajedinjenju Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji sa političkog stanovišta su uspostavljanje novih pravila igre, ali i reakcija na nešto što se dogodilo pre tačno tri decenije.
„Ovo je i zakasnela reakcija ili manifestacija jednog zakasnelog događaja koji je posledica raspada Sovjetskog Saveza 1992. Dakle, ono što se kod nas odigravalo 92. danas se odigrava na post sovjetskom prostoru i u Ukrajini. Badinterova pravila više ne važe, a nisu izdržala ni test vremena, to nam je pokazao slučaj Kosova i Metohije. Sam Zapad je odustao od njih i to je mnogo važnije za političko, nego za pravno formalno tumačenje referenduma“.
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Referendumi o ulasku LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije od 23. do 27. septembra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala