Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropska komisija namerava da poboljša sistem socijalne zaštite u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićSrpska se trobojka vijori na zgradi Narodnog pozorišta
Srpska se trobojka vijori na zgradi Narodnog pozorišta - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje i dobrosusedstvo će potrošiti dva i po miliona evra za poboljšanje i jačanje efikasnosti nacionalnih mehanizama za regulisanje socijalne zaštite u Srbiji.
Prema rečima tvoraca dokumenta, te mere su neophodne za učešće zemlje u Evropskom socijalnom fondu.

„Cilj aktivnosti je poboljšanje rada sistema socijalne zaštite sa ciljem stvaranja povoljnih uslova za pružanje kvalitetnih socijalnih usluga, pružanje neinstitucionalne podrške i omogućavanje aktivne integracije ugroženih populacija na tržište rada“, navodi se u dokumentu.

Predstavnici Evropske komisije podvlače, da su sve ove akcije neophodne za realizaciju mera Evropskog socijalnog fonda za razvoj politike koja podržava prelazak od instuticionalne do rodne brige o zajednici koja podrazumeva i rodne probleme.
U tenderu se navodi da će program biti zasnovan na podršci ministarstvu koje je odgovorno za socijalnu politiku, kao i republičkim i lokalnim institutima socijalne zaštite.
Po mišljenju direktora Instituta istorije i politike Vladimira Šapovalova, inicijativa će više imati za cilj formiranje prozapadnog javnog mnjenja u Srbiji nego formiranje socijalno orijentisanih ciljeva.
„Novac koji izdvaja Evropska komisija ima za cilj postepenu dominaciju Zapada u srpskoj politici, društvenim odnosima, potčinjavanje Zapadu institucija civilnog društva i srpske države Zapadu. Stvaranje struktura koje će, primajući novac od Zapada raditi na zadacima evropske birokratije i formirati prozapadno javno mnjenje u Srbiji koje će vršiti pritisak na vlast u Srbiji“, rekao je ekspert za RT.
Ranije je Evropska komisija finansirala program za podršku sektoru unutrašnjih poslova samoproglašene republike Kosovo.
Kosovska policija u blizini Jarinja - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
SRBIJA
Zašto baš sad? Brisel odrešio kesu za kosovsku policiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala