Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto baš sad? Brisel odrešio kesu za kosovsku policiju

© AP Photo / Visar KryeziuKosovska policija u blizini Jarinja
Kosovska policija u blizini Jarinja - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Evropska komisija planira da izdvoji 6,5 miliona evra u okviru programa koji ima za cilj da pruži podršku MUP Kosova, kao i da uvede evropske standarde. Prema rečima poslanika u Skupštini Srbije Milovana Drecuna, ono što su iz EU naveli kao cilj izdvajanja tih sredstva govori da na Kosovu i Metohiji nema mira i bezbednosti.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Naime, po mišljenju EK, rezultat projekta će „osetiti i građani u vidu potpunijeg poštovanja principa vladavine prava, jer će posle toga na Kosovu doći mir i bezbednost“.
„Mi se sa tim apsolutno slažemo, posebno u trenucima kada Priština izuzetno maltretira Srbe na severu Kosova i upotrebljava specijalne jedinice. Takođe, izgleda da je ocena Evropske komisije da policija na Kosovu i Metohiji primenjuje dvostruke standarde i da diskriminiše ljude po etničkoj pripadnosti. I sa tim ocenama se apsolutno možemo složiti jer to jeste činjenica - da policija na KiM Srbe tretira kao građane drugog reda, da ne poštuje zakone koji funkcionišu na Kosovu i Metohiji, dakle da radi veoma neprofesionalno i da predstavlja faktor ugrožavanja stabilnosti, mira i bezbednosti građana, posebno srpske nacionalnosti“, ukazuje Drecun za Sputnjik.

Milioni za pomoć kosovskoj policiji

Pitanje je, dodaje naš sagovornik, da li se sa ovim sredstvima takva situacija može promeniti, odnosno na koji način će ta sredstva biti realizovana.
„Ali, takođe je indikativno da takav potez dolazi upravo u trenucima veoma složene i potencijalno krajnje opasne situacije na severu Kosova zbog pokušaja Prištine da primeni svoju jednostranu odluku o tablicama i ličnim kartama. To bi moglo da se shvati i kao neka vrsta podrške Prištini, mada mislim da je ipak ispravnije tumačiti celu ovu priču tako da su oni jako nezadovoljni radom kosovske policijske službe, uključujući tu svakako i specijalne jedinice koje pripadaju KPS-u, te da su odlučili da nešto preduzmu“, navodi Drecun.
Kako kaže, krajnji je trenutak da se policija ustroji na način koji bi podrazumevao primenu zakona, pravičan odnos prema svima koji žive na Kosovu i Metohiji, a ne diskriminaciju i nepostupanje u slučajevima kada se vrše etnički motivisani napadi na srpski narod, kada se ne štiti njegova imovina, kada se Srbima oduzimaju osnovna demokratska prava poput slobode kretanja ili prava da mirno protestuju protiv štetnih odluka Prištine.
Ostaje da se vidi, kaže poslanik, i kakav je mehanizam predvidela Evropska unija po pitanju realizacije i trošenja tih sredstava, kao i kakva će biti kontrola nad trošenjem tog novca i koliko će EU imati uticaja na reorganizaciju čitavog tog sistema koji podrazumeva i kosovsku policijsku službu. Sve je to, prema njegovim rečima, u ovom trenutku neizvesno.

Zašto baš sada?

U svakom slučaju, primećuje Drecun, njihova namera je u ovom trenutku pozitivna, ali i zabrinjavajuća jer je, kaže, pitanje zašto do sada nisu preduzeli nikakve aktivnosti da kosovsku policijsku službu uvedu u jedan okvir koji je prihvatljiv za sve koji tamo žive i da je nateraju da se ponaša u skladu sa postojećim zakonima na KiM, a ne da ih primenjuju po dvostrukim i diskriminatorskim standardima.
„Šta je Evropska unija čekala toliko dugo kada je bilo potpuno jasno šta se dešava, kada je jasno da je izuzetno visok stepen kriminalizacije na KiM, da tamo buja korupcija koja je verovatno na najvišem nivou u Evropi, da se vrši diskriminacija srpskog naroda, da se on maltretira, a njegova imovina ne štiti, da se podižu izmišljene krivične prijave za navodne ratne zločine, da se ne procesuiraju i ne istražuju oni koji napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno sveštenstvo, vernike i verske objekte? Zašto se toliko čekalo? Ali, bolje ikad nego nikad ako je namera poštena, odnosno ako iza te namere ne stoji nešto drugo i ako se taj plan sprovede“, napominje Drecun.
Jako je, dodaje poslanik, zanimljivo i to da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nedavno izjavio da oni ne mogu da nateraju Prištinu da realizuje Zajednicu srpskih opština.
„Pitanje je da li se sada, umesto kaznenih mera koje treba primeniti prema Prištini, daju sredstva da se poboljša rad policije na KiM, odnosno da li se Prištini daje ohrabrenje da nastave tim putem? Mnogo toga je neizvesno, mnogo toga kasni, ali je činjenica da jeste potrebna reforma kosovske policijske službe, a posebno nam je bitno da ta policija ne diskriminiše Srbe i da počne konačno da ih štiti, a ne da ona sama nepostupanjem ili na drugi način, upotrebom specijalnih jedinica, ugrožava bezbednost i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Dakle, ako ova sredstva budu pomogla da se ta situacija promeni bar malo u pozitivnom smeru, onda je to u redu“, zaključuje Milovan Drecun za Sputnjik.
U dokumentu Evropske komisije navodi se da je „program usmeren na jačanje sektora unutrašnjih poslova, između ostalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova i struktura koje zavise od njega, kao i njegovo usklađivanje sa evropskim standardima“. Evropska komisija planira da putem ovog projekta pomogne Ministarstvu unutrašnjih poslova da poboljša proces pripreme zakona i omogući njegovu implementaciju kako bi se uskladio sa zakonodavstvom EU. Osim toga, biće organizovani treninzi za osoblje i proširiće se saradnja među kosovskim institucijama i Evropolom.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
SRBIJA
Evropska komisija će finansirati takozvanu kosovsku policiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala