Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropska komisija će finansirati takozvanu kosovsku policiju

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Evropska komisija (EK) planira da izdvoji 6,5 miliona evra u okviru programa koji ima za cilj da pruži podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova samoproglašene republike Kosovo, kao i da uvede evropske standarde, prenosi RT.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Program je usmeren na jačanje sektora unutrašnjih poslova, između ostalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova i struktura koje zavise od njega, kao i njegovo usklađivanje sa evropskim standardima“, navodi se u dokumentu.

Pretpostavlja se da će projekat Evropske komisije omogućiti jačanje bezbednosti na Kosovu. Iz evropskog budžeta su spremni da izdvoje 6,5 miliona evra za njegovu realizaciju.
Kako su pojasnili u EK direktan partner će biti Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašene republike Kosovo i njegove strukture, uključujući policiju, agenciju sa sudsku medicinsku ekspertizu i opštine.
Evropska komisija planira da putem ovog projekta pomogne Ministarstvu unutrašnjih poslova da poboljša proces pripreme zakona i omogući njegovu implementaciju kako bi se uskladio sa zakonodavstvom EU. Osim toga, biće organizovani treninzi za osoblje i proširiće se saradnja među kosovskim institucijama i Evropolom.
Po mišljenju EK, rezultat projekta će „osetiti i građani u vidu potpunijeg poštovanja principa vladavine prava, jer će posle toga na Kosovu doći mir i bezbednost“.
Ekspert Međunarodnog instituta za humanitarno-političke studije Vladimir Bruter je pojasnio da Brisel nastoji da uvede zapadne instrukcije u unutrašnje procese Kosova. On smatra da će takav projekat omogućiti evropskim vlastima da kontrolišu izbor najviših zvaničnika.

„Otvaranje i zatvaranje krivičnih predmeta i proceduralni zahtevi će biti usklađeni sa opštim pravilima koja važe u EU. Osim toga, isntruktori mogu imati važnu ulogu u odabiru vodećih kadrova na Kosovu. Oni imaju pravo da izbace sve koji su, po njihovom mišljenju, nepouzdani“, rekao je Bruter.

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao lidere Srbije i samoproglašenog Kosova na pregovore nakon što je došlo do zaoštravanja situacije na granici.
Vlada privremenih prištinskih institucija je 1. avgusta objavila saopštenje u kojem navodi da će građanima Srbije koji uđu na Kosovo i Metohiju biti obezbeđen „dokument za ulazak i izlazak" i da ponovo registruje Srpske dokumente na teritoriji Kosova. To je izazvalo talas protesta etničkih Srba koji žive na teritoriji samoproglašene republike i došlo je do sukoba sa policijom. Stupanje na snagu Uredbe pomereno je za 1. septembar.
Specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
SRBIJA
Eskobar: Očekujemo do 1. septembra napredak po pitanju dokumenta i tablica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala