- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Doneta odluka o srpskom kandidatu za nagradu „Oskar“

© Foto : Jana Lozevafilm "Mrak"
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu „Oskar“ donela je 20. septembra 2022. godine odluku da film „Mrak“ Dušana Milića bude predstavnik Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award).
Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, članovi, prenosi RTS.
U obrazloženju, komisija je istakla:
„Film „Mrak“ prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku“.
Podsetimo, na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade „Oskar“ Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS uputio je 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.
Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova: „Sveta Petka – Krst u pustinji“Hadži-Aleksandra Đurovića, „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Andrića, „Mrak“ Dušana Milića, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića i „Strahinja Banović “Stefana Arsenijevića.
Pre glasanja, komisija je utvrdila da film „Strahinja Banović“ ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69,77%).
Tajnim glasanjem komisije film „Mrak“ dobio je 11 bodova, „Heroji radničke klase“ sedam bodova, „Leto kada sam naučila da letim“ dva boda i „Sveta Petka – Krst u pustinji“ jedan bod.
Komisija se zahvaljuje producentima prijavljenih filmova, a izabranom filmu želi sreću u daljem takmičenju.
Predstojeća, 95. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu, 12. marta 2023. godine.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
KULTURA
Filmski „Mrak“: Istinu o strašnoj tragediji na Kosovu bacili na marginu – sami sebi pucamo u nogu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala