- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća zapretila Rusiji pooštravanjem sankcija zbog najavljenih referenduma

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nas
Američke vlasti će raditi sa saveznicima na pooštravanju sankcija protiv Rusije u slučaju da u njen sastav uđu teritorije koje SAD smatraju delovima Ukrajine, rekao je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Kako tvrdi Salivan, Rusija „žuri sa održavanjem referenduma kao odgovor na uspehe Ukrajine na bojnom polju“.
„Ti referendumi su u suprotnosti sa principima suvereniteta i teritorijalnog integriteta koji su u osnovi međunarodnog sistema i igraju ključnu ulogu sa stanovišta Povelje UN. Znamo da će na tim referendumima biti manipulacija“, istakao je Salivan.
Kako je dodao, „Rusija koristi fiktivne referendume kako bi anektirala te teritorije sada ili u budućnosti“.
„Dozvolite mi da jasno kažem da ako se to desi, a to očigledno još nije rešeno pitanje, SAD nikada neće priznati pretenzije Rusije na bilo koji navodno aneksirani deo Ukrajine. Nikada nećemo priznati tu teritoriju kao bilo šta drugo, osim kao deo Ukrajine. Nedvosmisleno odbacujemo akcije Rusije i nastavićemo da radimo sa našim saveznicima i partnerima kako bi Rusija bila na gubitku i na pružanju istorijske podrške Ukrajini“, poručio je Salivan.
Javne komore DNR i LNR obratile su se 19. septembra liderima republika Denisu Pušilinu i Leonidu Pasečniku sa inicijativom da se hitno održe referendumi o ulasku u sastav Rusije. Kako je saopštio predsednik Narodnog veća LNR Denis Mirošničenko, referendumi o ulasku Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije biće održani od 23. do 27. septembra.
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
NATO, Pentagon, Pariz i Berlin se oglasili povodom najavljenih referenduma o pridruživanju Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala