- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pašinjan zahvalio Pelosijevoj za američku podršku jermenskoj demokratiji

© AP Photo / Tigran Mehrabyan /Armenian Prime Minister Press Office Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i premijer Jermenije Nikol Pašinjan
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan izrazio je zahvalnost predsednici Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na podršci Sjedinjenih Američkih Država jermenskoj demokratiji, saopštila je pres služba Vlade Jermenije.
Pašinjan je nazvao posetu delegacije koju predvodi Pelosi Jerevanu neviđenom.
„Svi Jermeni vas smatraju pravim prijateljem Jermenije. Ali želim da nastavim sa rečima zahvalnosti, jer takođe želim da izrazim zahvalnost za podršku SAD jermenskoj demokratiji, jer je to takođe veoma važno za nas. Vidimo spremnost američke vlade da podrži demokratsku agendu naše zemlje. Želeo bih da izrazim našu privrženost programu demokratskih reformi, uprkos činjenici da, kao što vidite, to nije tako lak put“, istakao je Pašinjan, prenosi pres služba.
„Još jedna činjenica koju bih želeo da pomenem je da cenimo jasan stav Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa agresijom Azerbejdžana na Jermeniju. Naravno, jasne formulacije vlade SAD su dobrodošle, jer je to za nas veoma važno. Znate da je Savet bezbednosti UN razmatrao trenutnu situaciju i nadamo se – i to je naš stav – da ta situacija treba da ostane na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN, i u tom pogledu, naravno, nadamo se podršci Sjedinjenih Američkih Država“, dodao je jermenski premijer.
Tokom noći u utorak izbila su borbena dejstva na jermensko-azerbejdžanskoj granici. Strane se međusobno optužuju da su započele zaoštravanje. Jerevan je saopštio da je azerbejdžanska vojska granatirala teritoriju Jermenije koristeći artiljeriju i bespilotne letelice. Baku je naveo da su jermenski vojnici pucali na položaje azerbejdžanskih trupa na granici i da je došlo do sukoba. Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je Jermeniju da namerava da osujeti mirovni proces. Obe strane su saopštile o žrtvama među svojom vojskom. Do jutra su se strane dogovorile o prekidu vatre. Prekid vatre postignut je zahvaljujući naporima Rusije, uključujući i nakon razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i jermenskog premijera Nikola Pašinjana i rada ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Delegacija američkog Kongresa, koju predvodi Nensi Pelosi, stigla je u Jerevan u nedelju.
Vojska Jermenije - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
SVET
Misija ODKB nadgledala granicu Jermenije sa Azerbejdžanom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala