- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kuva li Zapad nešto novo: Tajvan i Kosovo – ko će kome da posluži za šta?

© AP Photo / Hektor PustinaAlbanac sa američkom zastavom
Albanac sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Slučajno ili ne, tek u isto vreme kada Zapad pritiska Beograd po pitanju Kosova i Metohije, a Amerika izaziva Kinu mešajući se u pitanje Tajvana, Tajpej je našao za shodno da pomogne ekonomski razvoj Prištine, preko projekta koji će pomoći mladim kosovskim Albancima da „lakše nađu posao“.
Ako dođe do sukoba Tajvana i Kine pretpostavka je da će Zapad tražiti da se Srbija opredeli da li je za Tajvan ili Kinu, a tu će Priština biti servilna Zapadu kao i uvek, što će Srbiji stvoriti dodatno pritisak, mišljenje je sagovornika Sputnjika.

Amerika zajednički imenitelj

Naime, Tajvan želi nezavisnost od Kine, a Priština iako je jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije, ne može dalje bez priznanja Beograda. Zvaničnik Tajvana u Prištini rekao je povodom ovog projekta „zapošljavanja“ da „Tajvan nije samo donator, već i partner u nacionalnom razvoju Kosova“.
Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
SVET
Amerika preko Tajvana isprobava „ukrajinski scenario“, ali Kinu neće lako isprovocirati
Ako ovo potkrepimo trenutnim političkim dešavanjima na obe strane, ostavlja se prostor za pitanje šta Kosovo može da učini za Tajvan, a šta Tajvan za Kosovo ako im je zajednički imenitelj – američki interes.
Politički analitičar dr Dejan Vuk Stanković u svemu nazire novu pripremu Amerike da preko Prištine pritisne Srbiju za neka moguća buduće opredeljenja.
„Kroz saradnju Tajvana i Kosova intrigira se srpska javnost. Dakle, neće Kosovo imati ništa od Tajvana, osim ako dođe do eskalacije sukoba između Tajvana i Kine, kada bi se formulisao novi pritisak na Srbiju i tražilo od nje novo opredeljenje, slično ovome što se traži po pitanju Ukrajine,“ mišljenja je Stanković.

Secesionizam na Tajvanu

Dakle, pojašnjava on, ako do tog sukoba dođe, pretpostavka je da će Zapad tražiti da se Srbija opredeli da li je za Tajvan ili Kinu.
„Pošto Kosovo sasvim zavisi od Zapada, ono će uvek da ide korak ili dva ispred onih koji čine Zapad i onih koji su njihovi sateliti jer njima je preko potrebna ta zapadna pomoć. Tako da bi Kosovo podrškom učvrstilo poziciju u očima Amerike jer bi se opredelilo protiv Kine po istom modelu po kome sada opredeljuje između Rusije i Ukrajine,“ zaključuje Stanković.
Pavlović kaže da ako konkretno govorimo o Americi, sigurno je da njima ne prija projekcija stvari kakve danas imamo, a to je da će ih Kina kroz 50, a možda i 30 godina prestići kao ekonomska, a možda i vojna sila.
„Sigurno da je poseta Nensi Pelosi Tajvanu bila indikativna u odnosu na spoljnopolitičke poteze koje Amerika vuče na dalekom istoku. Tajvan je svakako relevantan i zanimljiv sada po pitanju secesionističkih pokreta iako on sam po sebi nije secesionistički pokret ni u tehničkom smislu zato što je on ostatak izvorne carske Kine koja se zbog porasta komunističkog režima se „preselila“ na ostrvo i nastavila da postoji, a de fakto je od sebe napravio novu državu,“ objašnjava Pavlović.

Tajvan & Kosovo

Iz tih razloga je, dodaje on, Tajvan najveća pretnja po kinesku bezbednost i Kina ga kao takvog i identifikuje.
„Zato što je odlično pozicioniran da se preko njega destabilizuje Kina u svakom smislu. Kako u ekonomskom tako i u vojnom. Pošto je Kina u poslednjih 30 godina jedna od vodećih sila, a projektuje se da će u budućnosti biti i vodeća svetska sila, ako ne u unipolarnom svetu, što ona i ne želi onda sigurno u multipolarnom svetu, naravno da druge svetske sile vide Tajvan kao odskočnu dasku za uticaj na Kinu i na sprečavanje njenog daljeg razvoja,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.
Podsećanja radi, Tajvan je među prvima priznao Kosovo kao državu iako to Kina nije uradila. Tajvan kao nezavisnu državu inače priznaje oko 20 država. Do 1972 godine je bio u UN i SB ali je mesto morao da ustupi Narodnoj Republici Kini pošto su sklopili dogovor „Politika jedne Kine“ po kojoj se Tajvan i Narodna Republika Kina smatraju jednom državom sa dve vlade koje se međusobno ne priznaju.
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
SVET
„Prekinite odmah“: Kinesko upozorenje Bajdenu zbog prodaje oružja Tajvanu
Emanuel Makron i Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
SRBIJA
Albanski mediji: Detalji plana Makrona i Šolca za Kosmet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala