- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika preko Tajvana isprobava „ukrajinski scenario“, ali Kinu neće lako isprovocirati

© AP Photo / Chiang Ying-yingTajvan
Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Pratite nas
Amerika je na neki način Tajvanu dodelila ulogu Ukrajine čime želi da isprovocira Kinu da reaguje, ali s obzirom na način na koji Peking razmišlja, sumnjam da će im to uspeti, komentariše sa Sputnjik Vladimir Dobrosavljević najnoviju odluku Vašingtona o naoružavanju Tajvana.
Amerika je poslala zvaničan predlog Kongresu o nameri da Tajvanu proda radare, protivbrodske i protivvazdušne rakete. Ukupna vrednost ugovora o opremi i održavanju iznosi nešto više od 1,1 milijarde dolara, što bi bila peta po redu isporuka oružja, i do sada najveći paket prodaje oružja Tajpeju. Zvanični Peking je, preko portparola kineske ambasade u Vašingtonu, Liu Penđua, upozorio SAD da će odgovoriti „odlučnim i čvrstim merama“ ako se prodaja oružja ostrvu nastavi.

Kinu neće lako isprovocirati

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević slaže se da je situacija napeta ali je uveren da Amerika neće uspeti da isprovocira Kinu da reaguje na neki agresivniji način.
„Postoji jedna osnovna stvar, a to je da Kina nikada nije vodila sukobe van svoje teritorije. Dakle, nemaju tradicije osvajačkih ili agresivnih ratova, odnosno da napadnu nekoga drugoga. U tom smislu, sigurna sam da se to neće promeniti i prema Tajvanu koji oni smatraju sastavnim delom svoje teritorije. Pre verujem da će Kina jednostavno pustiti da protok vremena učini svoje i da gravitaciona sila koju Kina ima i u ekonomiji i politici a sve više i u bezbednosnoj sferi učini svoje,“ objašnjava Dobrosavljević.
Očekujem, kaže on, situaciju kao što se desila sa Hongkongom kada je došao trenutak da oni po prirodi stvari postanu deo Kine
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
SVET
„Prekinite odmah“: Kinesko upozorenje Bajdenu zbog prodaje oružja Tajvanu
„S druge strane, ma koliko to zvučalo paradoksalno, Amerika je posle Sirije na neki način odustala od uloge „svetskog policajca“ i sada pokušavaju da homogenizuju i zaokruže svoje zone uticaja. Tako na dalekom Istoku, dakle u basenu Okeanije imaju svoje prioritetne saveznike kao što su Filipini, Australija, Japan i Južna Koreja a imaju, kao što je to slučaj na istoku Evrope, jednog projektovanog protivnika, a to je Kina, koja će po svim parametrima 2028. godine postati vodeća ekonomska sila sveta,“ ističe Dobrosavljević.

Tajvan ima sličnu ulogu kao Ukrajina

U takvom sistemu, napominje sagovornik Sputnjika, Tajvan ima sličnu ulogu koju je Ukrajina imala u odnosu na Rusiju.
„Dakle, država ili zemlja provokator koja stalno provocira velikog suseda ili izaziva očekujući od njega reakciju. Međutim, smatram da je kineska logika drugačija od zapadnjačke i ne verujem da će oni sebi dozvoliti tu vrstu luksuza da reaguju na provokacije zapadnih sila, odnosno saveznika Amerike i same Amerike u tom regionu,“ uveren je Dobrosavljević.
Razlog je, kaže on, prost jer Kina dalekosežnije gleda na stvari i ima drugačiju logiku i prema vremenu i prema snazi nego što to imaju Amerika i njeni saveznici. S druge strane, kako se ekonomska snaga Kine bude razvijala Amerika će Tajvan obilato koristiti za provokaciju Pekinga.
„Prosto će tražiti način da nateraju Kinu da uradi neki nerazuman ili ishitren potez koji bi je doveo u izolaciju od svog bližeg okruženja,“ napominje Dobrosavljević.
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
SVET
„Potpuno razotkriveno lice SAD“: Peking oštro reagovao na posetu američkih kongresmena Tajvanu
Kina je do sada dobro izbegavala sve potencijalne konfrontacije, zaključuje naš sagovornik, jer ne želi da uspori svoj razvoj ni na ekonomskom ni na tehnološkom nivou. Takođe, dodaje on, treba imati na umu i da su naveći vlasnici državnih američkih obveznica upravo Kinezi, i da i sa te tačke gledišta imaju razlog da ne reaguju ishitreno na provokacije.

Američko naoružavanje Tajvana je znak

Tenzije oko Tajvana između Amerike i Kine porasle su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi početkom avgusta, uprkos protestu Pekinga, posetila Tajvan, zbog čega je Kina reagovala organizujući do sada najveće vojne vežbe oko ostrva, a SAD odgovorile slanjem brodova u Tajvanski moreuz.
Dodatni incident desio se pre nekoliko dana kada su po prvi put tajvanski vojnici, stacionirani na malom ostrvu Kinmen na nekoliko kilometara od obale kontinentalne Kine, dejstvovali i oborili „neidentifikovanu civilnu bespilotnu letelicu“, pošto je ušla u zabranjenu zonu.
Inače, najskuplja komponenta u novoj američkoj isporuci oružja Tajvanu je osmatrački radarski sistem SRP, vredan 665,4 miliona dolara; sledi 60 protivbrodskih raketa Harpun u vrednosti od 355 miliona dolara i 100 protivvazdušnih projektila Sajdvinder u vrednosti od 85,6 miliona dolara. Ugovori takođe uključuju odgovarajuću opremu, delove i održavanje.
Pre nego što je predlog upućen Kongresu, zeleno svetlo za prodaju dala je Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane, prenosi RT.
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi  - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
SVET
Prva konferencija za medije Pelosijeve posle posete Tajvanu: Sankcije Pekinga me ne zanimaju
Tajvanski borbeni avioni - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
SVET
„Ko koga okružuje“: Peking raskrinkao Vašington
Kineski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SVET
Potez Kine posle posete Pelosijeve: Kineska armija u šest oblasti oko Tajvana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala