- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Potpuno razotkriveno lice SAD“: Peking oštro reagovao na posetu američkih kongresmena Tajvanu

© AP Photo / Andy WongZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Kinesko ministarstvo odbrane osudilo je posetu američkih kongresmena Tajvanu, ističući da ona predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Narodne Republike Kine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ovo poseta ozbiljno krši princip ‘jedne Kine’ i odredbe tri zajednička kinesko-američka saopštenja, narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine, šalje pogrešan signal separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana i potpuno razotkriva lice SAD kao nekoga ko razara mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, naveo je u saopštenju portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćijan.
Vu je naveo da kineska vojska održava vežbe i sprovodi patrole oko Tajvana kao odgovor na, kako je kazao, zaveru Tajpeja i Vašingtona.
„Istočna zona borbene komande Narodnooslobodilačke vojske Kine organizovala je zajedničke vojne vežbe i patrole oko Tajvana uz učešće različitih rodova vojske, koji treba da predstavljaju odlučan otpor i obuzdavajući faktor tajvansko-američke zavere“, dodao je Vu.
Prema njegovim rečima, kineska vojska nastavlja sa borbenim obukama kako bi nepokolebljivo branila suverenitet i teritorijalni integritet Kine i odlučno zaustavila svaki oblik separatizma na Tajvanu i spoljno mešanje.
Nedugo posle predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, u nedelju je u posetu Tajvanu stigla i delegacija američkih kongresmena, predvođena demokratskim senatorom Edvardom Markijem iz Masačusetsa.
Kako je ranije saopštio američki institut na Tajvanu, sastanak se odvija u okviru šire posete kongresmena Indo-pacifičkom regionu.
Američki kongresmeni doputovali su na Tajvan 12 dana nakon posete Nensi Pelosi, koja je izazvala velike tenzije između Kine i SAD.
Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
SVET
Peking: Svako ko pokuša da spreči ponovno ujedinjenje Kine suočiće se sa „velikim čeličnim zidom“
Poslanici aplaudiraju predsedniku Kine Si Đinpingu na početku sednice parlamenta u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
SVET
Kina prekida saradnju sa SAD u brojnim oblastima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala