- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tadžikistan optužio Kirgiziju za narušavanje prekida vatre

© Sputnik / Sыrgak Baktыяrov / Uđi u bazu fotografijaSituacija na granici Kirgizije i Tadžikistana
Situacija na granici Kirgizije i Tadžikistana - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Državni komitet za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštio da je kirgiska strana ponovo prekršila primirje.
U saopštenju se tvrdi da je u 11.10 po lokalnom vremenu (8.10 po srednjoevropskom) komandant vojne jedinice 707. Ministarstva unutrašnjih poslova Kirgizije, stacionirane u bivšoj školskoj zgradi sela Koktoš u Batkenskoj oblasti, uprkos zahtevima za dogovor o prekidu vatre, samovoljno naredio da se granična ispostava „Dušanbe“ graničnog odreda „Isfara“ granatira svim vrstama naoružanja.
„Ova situacija ukazuje na to da se pojedini komandanti ne potčinjavaju centralnom štabu Oružanih snaga Kirgizije“, ističe se u saopštenju Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana.

Kirgizija: Tadžikistanski vojnici prestali sa granatiranjem

Sa svoje strane, granična služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije saopštila je za Sputnjik da su tadžikistanski vojnici prestali da granatiraju položaje kirgiske graničnih graničara u Oškoj oblasti posle pregovora šefova graničnih odeljenja.
„Posle pregovora tadžikistanska strana je prekinula granatiranje iz minobacača i artiljerijskog oruđa položaja kirgiskih graničara u u Oškoj oblasti“, saopštila je granična služba.
Takođe se dodaje da kirgiska granična služba „nastavlja da sprovodi aktivnosti u cilju stabilizacije situacije na kirgisko-tadžikistanskoj deonici državne granice“.
U međuvremenu je pres služba kirgiskog Ministarstva zdravlja saopštila za Sputnjik da je broj povređenih državljana Kirgizije u sukobu na granici sa Tadžikistanom porastao na 121. Sedam povređenih poslato je na ambulantno lečenje.

Sastanak komandanata o prekidu vatre

U subotu ujutru održan je i sastanak komandanata graničnih trupa Tadžikistana i Kirgizije o izvršavanju uslova proglašenog prekida vatre.
„Tokom sastanka, strane su razgovarale o stabilizaciji situacije, vraćanju dodatnih snaga i sredstava na prvobitne položaje“, dodaje se u saopštenju.
Sukob na granici Kirgizije i Tadžikistana uz primenu oružja počeo je 14. septembra. Strane se međusobno optužuju za napad. Žestoke borbe vojski dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Kirgiska strana je saopštila da je 24 ljudi poginulo, a 103 ranjeno u borbama. Prekid vatre je postignut tek uveče. Nakon toga više puta dolazilo je do razmene vatre u pograničnim oblastima.
Privatna kuća oštećena u razmeni vatre na kirgisko-tadžikistanskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
SVET
Generalni sekretar ODKB i kirgiski ministar razgovarali o sukobu na granici Kirgizije i Tadžikistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala