- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Generalni sekretar ODKB i kirgiski ministar razgovarali o sukobu na granici Kirgizije i Tadžikistana

© Sputnik / Sыrgak Baktыяrov / Uđi u bazu fotografijaPrivatna kuća oštećena u razmeni vatre na kirgisko-tadžikistanskoj granici
Privatna kuća oštećena u razmeni vatre na kirgisko-tadžikistanskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Generalni sekretar Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Stanislav Zas razgovarao je telefonom o situaciji na granici Kirgizije i Tadžikistana sa ministrom spoljnih poslova Kirgizije Ženbekom Kulubajevom, strane smatraju neprihvatljivom upotrebu sile i teškog naoružanja, saopštio je sekretarijat ODKB.
„Na inicijativu kirgiske strane, generalni sekretar ODKB Stanislav Zas telefonom je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Kirgiske Republike Ženbekom Kulubajevom. Ministar spoljnih poslova Kirgizije obavestio je o teškoj situaciji koja se razvila na kirgisko-tadžikistanskoj granici u Batkenskoj oblasti u vezi sa sukobima“, saopštio je sekretarijat.
Strane su istakle značaj hitnog prekida vatre.
„(Strane) smatraju neprihvatljivom primenu sile i upotrebu teškog naoružanja, uključujući artiljeriju i višecevne bacače raketa. Naglašeno je da sukob treba rešavati samo mirnim putem“, napominje se u saopštenju.
Sukob na granici Kirgizije i Tadžikistana uz primenu oružja počeo je 14. septembra. Strane se međusobno optužuju za napad. Žestoke borbe vojski dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Kirgiska strana je saopštila da je 24 ljudi poginulo, a 103 ranjeno u borbama. Prekid vatre je postignut tek uveče. Nakon toga više puta dolazilo je do razmene vatre u pograničnim oblastima.
Vojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SVET
Lideri Tadžikistana i Kirgizije dogovorili povlačenje snaga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala