- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Vojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom  - Sputnik Srbija

Lideri Tadžikistana i Kirgizije dogovorili povlačenje snaga

Pratite nas
Lideri Kirgizije i Tadžikistana dogovorili su se da povuku svoje vojnike sa zajedničke granice, saopštila je pres služba kirgiskog predsednika. Kirgiska strana objavila je da je obustavila vatru, ali da tadžikistanske snage još periodično granatiraju kirgiske položaje.
Granica Kirgizije i Tadžikistana - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
RUSIJA
Ko pali nove vatre na granicama Rusije: Plan Zapada koji može da krene po zlu
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
13:23 16.09.2022
Predsednici Kirgizije i Tadžikistana dogovorili se o povlačenju snaga sa zajedničke granice, saopštila je pres služba kirgiskog lidera.
U saopštenju se dodaje da su se lideri dogovorili o formiranju Komisije za istragu sukoba na granici dve zemlje.
13:23 16.09.2022
Kirgiski graničari obustavili su vatru na granici sa Tadžikistanom, saopštio je Sputnjiku pres centar pogranične službe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije.
Prema saopštenju, intenzitet granatiranja sa tadžikistanske strane se naglo smanjio, ali „na nekim delovima granice, tadžikistanski vojnici periodično gađaju kirgiske položaje“.
13:11 16.09.2022
13:01 16.09.2022
Predsednici Kirgizije i Tadžikistana, Sadir Žaparov i Emomali Rahmon mogli bi da se susretnu na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.
„Mogućnost takvog susreta se razmatra. Sada su strane u kontaktu u vezi s tim pitanjem“, rekao je izvor.
12:10 16.09.2022
Kirgizija traži obustavu vatre i otpočinjanje pregovora
Kirgizija je pozvala Tadžikistan da obustavi vatru i sedne za pregovarački sto, saopšteno je Sputnjiku iz pres službe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost (GKNB) republike.
U saopštenju se navodi da „Tadžikistan protiv Kirgizije koristi sve metode hibridnog rata, istovremeno šireći na društvenim mrežama i informacionim resursima dezinformacije“.

„Dušanbe optužuje Biškek za stvaranje konfliktne situacije, iako je tadžikistanska strana ranije pripremila i aktivno koristi tenkove, minobacače, oklopna vozila i višecevne raketne bacače ‘Grad’. Očigledno je da Tadžikistan, napadajući sela, gradove i naselja, pored pograničnih jedinica, upotrebljava i sve vidove jedinica oružanih snaga u cilju zauzimanja teritorije Kirgizije“, naveo je portparol pres službe.

Prema njegovim rečima, kirgiska strana pozvala je tadžikistansku na obustavu vatre i „otpočinjanje pregovora u cilju zajedničkog regulisanja situacije“.
12:08 16.09.2022
Granica Kirgizije i Tadžikistana - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SVET
Tadžikistanske snage granatirale područje aerodroma i periferiju grada Batken u Kirgiziji /video/
11:55 16.09.2022
ODKB traži momentalni prekid vatre
Organizacija dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) saopštila je da je generalni sekretar te organizacije Stanislav Zas razgovarao telefonom sa sekretarima Saveta bezbednosti Kirgizije i Tadžikistana povodom zaoštravanja na granici dveju zemalja.
Ističe se da su strane u toku razgovora naglasile potrebu momentalnog prekida vatre i održavanja pregovora nadležnih organa mirnim putem.
Sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana, koji su počeli u sredu ujutro, nastavljeni su jutros. Prema saopštenju kirgiske pogranične službe, tadžikistanska strana napala je kirgiske položaje duž celog perimetra granice. Državni komitet za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštio je da su vojni pogranični odredi Kirgizije, prekršili dogovor i koristeći teško naoružanje, granatirali tadžikistansku pograničnu ispostavu „Dušanbe“.
Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozvalo vlasti Kirgizije i Tadžikistana da preduzmu sve mere kako bi se sprečile provokacije na granici i izjavilo da je spremno da pomogne u rešavanju pograničnih pitanja na dugoročnoj osnovi.
U sredu ujutru pogranična služba Kirgizije je saopštila da je došlo do razmene vatre na kirgistansko-tadžikistanskoj granici. Prema navodima te službe, sukob je izbio zato što je tadžikistanski odred zauzeo borbene pozicije na neutvrđenom delu granice. Ubrzo je razmena vatre prekinuta, a žrtava, prema preliminarnim podacima, nema.
11:55 16.09.2022
Tadžikistan: Kirgizija nije prihvatila predlog o mirovnim pregovorima
Pres služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštila je da napori Tadžikistana na stabilizaciji situacije na granici sa Kirgizijom ne daju pozitivne rezultate zbog toga što kirgiska vojska nije prihvatila predlog o mirnim pregovorima.
U saopštenju se navodi da se od jutros u svim pravcima državne granice Tadžikistana sa Kirgizijom nastavljaju oružani sukobi, a oružane snage Kirgizije napadaju pogranična tadžikistanska sela, civilne objekte i stambene objekte iz teškog i vatrenog oružja.
Prema navodima, snage bezbednosti Tadžikistana su u dva navrata jutros (u 06.30 i 07.30 po lokalnom vremenu) jednostrano prekinule vatru i predlagale da se započnu pregovori, „ali vojne snage Kirgizije ignorisale su te predloge i iz svih vrsta individualnog, grupnog naoružanja i vojne opreme intenzivno granatirale naselja u Tadžikistanu“.
Prema podacima tadžikistanske strane, jedan graničar Tadžikistana je ubijen, a trojica su ranjena u napadu sa kirgiske teritorije.
U saopštenju se ističe da Tadžikistan ostaje pristalica rešavanja pograničnog sukoba s Kirgizijom putem pregovora i dplomatskim sredstvima i čvrsto stoji pri tome.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala