- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tadžikistanske snage granatirale područje aerodroma i periferiju grada Batken u Kirgiziji /video/

© Sputnik / Igorь Egorov / Uđi u bazu fotografijaGranica Kirgizije i Tadžikistana
Granica Kirgizije i Tadžikistana - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Tadžikistanska vojska je iz višecevnih raketnih sistema granatirala područje aerodroma i periferiju regionalnog centra Batken u Kirgiziji, saopštila je Sputnjiku pres služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije (GKNB).
U saopštenju se dodaje da su u napadu uništeni objekti civilne infrastrukture grada.
Pres služba je prethodno saopštila da se u Batkenskom i Lejlekskom okrugu Batkenskog regiona vode žestoke borbe između dve strane i da je situacija i dalje napeta.
„Jedinice pogranične službe GKNB Kirgistana, koje su stacionirane u Batkenskom regionu imaju dovoljno snaga i sredstava za izvođenje borbenih dejstava i odbijanje agresije tadžikistanske strane“, ističe se u saopštenju.
Prethodno je izvor u Oružanim snagama Kirgizije za Sputnjik rekao da tadžikistanske snage granatiraju Batken i da on nema nikakve veze sa granicom.
Pres služba GKNB takođe je istakla da tadžikistanske snage u sukobima na granici sa Kirgizijom koriste višecevne bacače raketa i avijaciju.
Prema saopštenju Ministarstva zdravlja Kirgizije, broj ranjenih u sukobu na granici sa Tadžikistanom porastao je na 31, dok je prema podacima tadžikistanske strane jedan graničar ubijen, a trojica su ranjena.
Ranije jutros Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije (GKNB) saopštio je da se na granici sa Tadžikistanom nastavljaju intenzivne borbe, tadžikistanska strana dovlači vojnu opremu, a kirgiska strana to shvata kao opasnost od zauzimanja teritorije zemlje.
S druge strane Pres služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštila je da napori Tadžikistana na stabilizaciji situacije na granici sa Kirgizijom ne daju pozitivne rezultate zbog toga što kirgiska vojska nije prihvatila predlog o mirnim pregovorima.
Sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana, koji su počeli u sredu ujutro, nastavljeni su jutros. Prema saopštenju kirgiske pogranične službe, tadžikistanska strana napala je kirgiske položaje duž celog perimetra granice. Državni komitet za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštio je da su vojni pogranični odredi Kirgizije, prekršili dogovor i koristeći teško naoružanje, granatirali tadžikistansku pograničnu ispostavu „Dušanbe“.
Organizacija dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) saopštila je da je generalni sekretar te organizacije Stanislav Zas razgovarao telefonom sa sekretarima Saveta bezbednosti Kirgizije i Tadžikistana povodom zaoštravanja na granici dveju zemalja.
Ističe se da su strane u toku razgovora naglasile potrebu momentalnog prekida vatre i održavanja pregovora nadležnih organa mirnim putem.
Vojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SVET
Rusija: Spremni smo da pomognemo Kirgiziji i Tadžikistanu u rešavanju pograničnih problema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala