- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rusija: Spremni smo da pomognemo Kirgiziji i Tadžikistanu u rešavanju pograničnih problema

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom
Vojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je pozvalo vlasti iz Kirgizije i Tadžikistana da preduzmu sve mere kako bi se sprečile provokacije na granici i izjavilo da je spremno da pomogne u rešavanju pograničnih pitanja na dugoročnoj osnovi, navodi se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.
„U skladu sa sporazumima koji su postignuti između predsednika Kirgizije i Tadžikistana, pozivamo obe strane da preduzmu sve neophodne mere kako bi se situacija vratila na političko-diplomatski nivo i kako bi se suzbile bilo koje vrste provokacija“, piše u saopštenju.
U Ministarstvu su napomenuli da Rusija ima bogato iskustvo u pograničnom razdvajanju, uključujući i situaciju sa susedima u Centralnoj Aziji.
Ranije je izvor iz Ministarstva inostranih poslova Rusije izjavio Sputnjiku da Moskva pažljivo prati situaciju na granici Kirgizije i Tadžikistana i nada se da će lokalne vlasti situaciju staviti pod kontrolu.
Na granici Kirgizije i Tadžikistana rano jutros došlo je do razmene vatre, saopštila je granična služba Kirgizije.
Incident se dogodio u Bulak-Bašiju, u oblasti Batkena, kada je kirgizijski granični odred naišao na tadžikistanske graničare, koji su „kršeći ranije dogovore između strana zauzeli borbene položaje na delu državne granice", rečeno je iz kirgizijske komande.
Tokom dana je došlo do još jedne razmene vatre u mestu Kak-Saj, a nakon toga i u mestu Paski-Arik. Prema zvaničnim podacima su ranjena dvojica graničara iz Kirgizije, dok je u Tadžikistanu jedan poginuo, a dvojica su ranjeni.
Granica Kirgizije i Tadžikistana s vremena na vreme postaje zona sukoba, a glavni razlog su sporni delovi granice.
Granica Kirgizije i Tadžikistana - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SVET
Pucnjava na granici Kirgizije i Tadžikistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala