Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi mislili da stiže asfalt: Kako su na severu Kosova i Metohije nikle baze albanskih specijalaca

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPolicija tzv. Kosova (ROSU)
Policija tzv. Kosova (ROSU) - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Izgradnja baza Kosovskih specijalnih jedinica na severu Kosova i Metohije odvijala se u tišini, lokalnom stanovništvu nije omogućeno ni da priđu svojim imanjima dok je trajalo probijanje puta, novinarskim ekipama je zabranjeno da snime gradilište uz reči kosovskih specijalaca da je to zbog njihove bezbednosti.
Onda su, odjednom, pompezno, uz kamere i na brzinu ova mesta obilazili kosovski zvaničnici. Tu su prednjačili ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja i premijer Aljbin Kurti.

Umesto asfalta stigle albanske baze

Njihova „ekskurzija“ severom trajala je tek toliko da se zabeleži nekoliko fotografija ili neki video klip koji je kasnije prezentovan na društvenim mrežama. Ipak i to je bilo dovoljno da se među kosovskim Albancima iznova povede priča o suverenitetu, a da se zaboravi na ekonomski opustošeno Kosovo sa najvećom stopom nezaposlenog stanovništva, Kosovo u kom se školsko zvono ne čuje ni pola meseca posle predviđenog nastavnog plana, a sve usled štrajka prosvetara, Kosovo koje klizi ka policijskoj diktaturi, ali samo za pripadnike srpskog naroda.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićIzgradnja baze Jasenovik za tzv. policiju Kosova
Izgradnja baze Jasenovik za tzv. policiju Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Izgradnja baze Jasenovik za tzv. policiju Kosova
Izgradnja baza na severu KiM počela je, prema rečima lokalnog stanovništva u Zubinom Potoku i Leposaviću još u februaru, tada su dolazili buldožeri i kamioni, a lokalci su pomislili da će im neko asfaltirati put do njiva, šuma i livada.
Nakon izvesnog vremena na gradilištu su se preko noći pojavile specijalne jedinice kosovske policije sa do zuba naoružanim maskiranim ljudima. Putevi su potpuno blokirani, a teška mehanizacija počela je sa pripremama za izgradnju nekakvih baza.

Žalbe nisu vredele

Građani Zubinog Potoka su se žalili lokalnoj samoupravi, a kada je na teren izašao opštinski službenik koji je, u pratnji policije iz Policijske stanice u Zubinom Potoku trebalo da uruči rešenje izvođaču radova o obustavi gradnje, sačekali su ga specijalci koji ni njemu ni kolegama iz Zubinog Potoka nisu dozvolili da dođe do mesta na kom se izvode radovi.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićIzgradnja baze Jasenovik za tzv. policiju Kosova
Izgradnja baze Jasenovik za tzv. policiju Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Izgradnja baze Jasenovik za tzv. policiju Kosova
Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić je, takođe, poput službenika u opštini Zubin Potok, izjavio da specijalci nemaju šta da traže u Leposaviću.
„Nikakve specijalne jedinice kosovske policije sa dugim cevima i oklopnim transporterima nemaju ovde šta da traže. To izaziva dodatni strah i govori kakve su namere Prištine. Moramo da se vratimo u pređašnje stanje i da oni napuste prostor gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Mi imamo regionalnu lokalnu policiju sačinjenu prema etničkoj strukturi. Na ove probleme ukazujemo Kforu, apelujemo da Kfor i policija regiona sever može da boravi ovde, u koju koliko-toliko imamo poverenje, u odnosu na ove specijalne jedinice koji dolaze u punoj ratnoj opremi“, naveo je Todić.

Ćute i stranci

Baze se i dalje rade punom parom, Srbi i njihovi predstavnici se uzaludno žale i pokušavaju da dopru do međunarodne zajednice i da naiđu na njihovo razumevanje.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićPolicija tzv. Kosova (ROSU)
Policija tzv. Kosova (ROSU) - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Policija tzv. Kosova (ROSU)
Meštani Zubinog Potoka kažu da je sada jasno zašto su insistirali i Kfor i zemlje Kvinte da se putevi ne smeju blokirati.
Barikade su bile jedini način da se vidi da su Srbi nezadovoljni i da se nad njima vrši najstrašniji pritisak, tortura koja traje i sve to u cilju tihog iseljavanja i nestanka Srba sa ovih prostora.
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
SRBIJA
Poruka iz Beograda koja je unela malo mira Srbima na severu Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala