- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kirgizija: Oslobođen deo naselja u Batkenskoj oblasti

© Sputnik / Igorь Egorov / Uđi u bazu fotografijaGranica Kirgizije i Tadžikistana
Granica Kirgizije i Tadžikistana - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Oslobođen je deo Batkenskoj oblasti u Kirgiziji u koji je ranije ušla tadžikistanska vojska, saopštila je pres služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije.

„U ovom trenutku deo naseljenih mesta u Batkenske oblasti koji je ranije bio zauzet je oslobođen. Na tim mestima je organizovana raspodela humanitarne pomoći preko lokalnih organa samouprave koji su pod kontrolom Ministarstva za vanredne situacije“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Komiteta, komisija koja je formirana između Kirgizije i Tadžikistana, kontinuirano sprovodi bilateralne pregovore kako bi se stabilizovala situacija oko državne granice.
Kako su izjavili u Državnom komitetu za nacionalnu bezbednost Kirgizije, rukovodioci lokalnih organa vlasti drže pod kontrolom društveno-političku situaciju u regionu.
Ujedinjene nacije su spremne da vlastima Kirgizije i Tadžikistana pomognu u rešavanju pograničnih sporova, ako obe zemlje to zatraže, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Djužarik.
Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN sa zabrinutošću prati eskalaciju nasilja duž kirgisko-tadžikistanske granice i poziva rukovodstvo obe zemlje da započnu dijalog kako bi došlo do trajnog prekida vatre.
Sukob na granici Kirgizije i Tadžikistana uz primenu oružja počeo je 14. septembra. Strane se međusobno optužuju za napad. Žestoke borbe vojski dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Kirgiska strana je saopštila da je 24 ljudi poginulo, a 103 ranjeno u borbama. Prekid vatre je postignut tek uveče. Nakon toga više puta dolazilo je do razmene vatre u pograničnim oblastima.
Privatna kuća oštećena u razmeni vatre na kirgisko-tadžikistanskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
SVET
Generalni sekretar ODKB i kirgiski ministar razgovarali o sukobu na granici Kirgizije i Tadžikistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala