- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bivši ministar Rumunije: Granice Ukrajine su neprirodne, deo teritorije mora ustupiti susedima

© Sputnik / StringerTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Ukrajina se nalazi u okviru granica koje nisu prirodne i mora deo svoje teritorije da ustupi Rusiji, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, izjavio je bivši ministar spoljnih poslova Rumunije i politikolog Andrej Marga, prenosi rumunski list „Adevarut“.

„Odgovorno tvrdim da se Ukrajina nalazi u okviru granica koje nisu prirodne. Ona mora da svoje teritorije ustupi, Mađarskoj-Zakarpatsku oblast, Poljskoj-Galiciju, Rumuniji-Bukovinu. To su teritorije drugih zemalja“, naveo je on.

Rusiji je predložio da uzme Krim, koji je od 2014. godine u njenom sastavu i Donbas (ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaz o priznanju Luganske i Donjecke Narodne Republike.
Marga je istakao da kijevske vlasti do sada nisu uspele da izgrade demokratiju u zemlji.

„Čini mi se da su oni daleko od demokratije, u Ukrajini su zabranjene partije, kontrolišu se televizije, postoje oligarsi koji napuštaju zemlju sa novcem. Država iz koje većina odlazi sa svojim ušteđevinama ne može biti ni demokratska ni razvijena“, objasnio je politikolog.

On je dodao da u Evropi neće doći do stabilnosti dok se trenutni konflikt u Ukrajini ne reši putem pregovra sa Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkom, Ukrajinom i Kinom i ne postigne odgovarajući sporazum.
Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je u aprilu da Vašington i Varšava razrađuju planove za uspostavljanje kontrole Poljske nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje kijevski režim već osam godina izlaže maltretiranju i genocidu“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ultimatum poljskog premijera Rusiji: Ili ste sa Evropom ili protiv nje - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
RUSIJA
Rusija: Poljska pokušava da kamuflira svoju ekspanziju na zapadnu Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala