Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je značajan susret Vučića i Orbana – u jako osetljivom trenutku

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Saradnja Srbije i Mađarske izuzetno je važna po brojnim pitanjima, tim pre jer su obe zemlje, svaka na svoj način, pod ozbiljnim pritiskom - Srbija po pitanju KiM, a Mađarska zbog svog stava po pitanju daljih mera protiv Rusije, ocenjuje politikolog dr Aleksandar Mitić, povodom susreta predsednika Vučića sa mađarskim premijerom Orbanom u Beogradu.
Kako kaže, jasno je da do sastanka Vučića i Orbana dolazi u vrlo osetljivom geopolitičkom trenutku, budući da u kontekstu krize u Ukrajini i nedavne kontraofanzive ukrajinskih snaga, rastu određena očekivanja na Zapadu da bi ovaj sukob morao da se rešava na vojni način, a ne političkim sredstvima.

Osetljiv trenutak

Često se, dodaje, može čuti da Mađarska predstavlja simbol nejedinstva unutar Unije po pitanju mera protiv Ruske Federacije, iako, primećuje, Mađari imaju podršku nekih drugih država i aktera u pogledu otpora daljem sankcionisanju Rusije, naročito kada je reč o gasu.
„Sa druge strane, insistiranje na tome da se određena pitanja u pogledu Kosova i Metohije reše vrlo brzo predstavlja vrlo opasan trend i taktičku klopku za Srbiju, pa su našoj zemlji potrebni partneri koji razumeju da je bilo kakvo hitno rešavanje pitanje KiM apsolutno nemoguće i da bi bilo neodrživo. Mislim da predsednik Vučić u tom smislu računa na podršku premijera Orbana, bez obzira na to što je Mađarska priznala proglašenje nezavisnosti Kosova“, smatra Mitić.
Prema njegovim rečima, do susreta u Beogradu je došlo u trenutku kada se najavljuju teška jesen i zima u energetskom smislu, pa je bilateralna saradnja dveju zemalja po pitanju skladištenja gasa i Balkanskog toka izuzetno važna.
„Ne treba zaboraviti i da je poseta mađarskog premijera došla uoči samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu i verujem da je i to bila tema sastanka, s obzirom na to da su i Srbija i Mađarska odlični partneri sa Rusijom i Kinom, ključnim zemaljama ŠOS-a. Saradnja Srbije i Mađarske je izuzetno važna i zbog pitanja Republike Srpske, pa je u tom smislu značajno i što je Milorad Dodik u Beogradu razgovarao sa Orbanom, uoči izbora zakazanih za 2. oktobar. Mislim da je Mađarska u tom pogledu pokazala dosta razumevanja i uravnotežen stav i pokušavala da se unutar evropskih institucija ne ide u dalju eskalaciju protiv Republike Srpske“, ističe Mitić.
Konačno, ističe naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, ovaj sastanak treba posmatrati i u kontekstu kritika Evropskog parlamenta na račun Mađarske zbog urušavanja evropskih vrednosti, kritika koje su i Srbiji poslednjih godina dobro poznate.

Potvrda strateškog partnerstva

Kako za Sputnjik kaže diplomata u penziji Zoran Milivojević, poseta mađarskog premijera Srbiji predstavlja potvrdu strateškog partnerstva dve susedne zemlje, a posebno je značajna u kontekstu regionalnog i geopolitičkog trenutka u kome se odvija.
„I jedna i druga strana su reprezenti suverenističke politike, politike koja odgovara državnim i nacionalnim interesima zemalja u ovo vreme globalnih nadmetanja i odsustva principa, standarda i normi međunarodnog prava. U tom smislu je ovaj susret i saradnja Srbije i Mađarske potvrda da jedna osovina na ovom našem trusnom području funkcioniše, da postoje elementi koji osnažuju stabilnost i mir, i da nije sve izgubljeno kada je reč o tome šta znači suverenitet i teritorijalni integritet, šta znači državotvornost i šta znače koreni”, ocenjuje Milivojević.
Prema njegovim rečima, Mađarska, bez obzira na to što je članica NATO i Evropske unije koja je priznala nezavisnost Kosova, ipak pokazuje da u pogledu kosovskog pitanja razume poziciju Srbije:
„Mađarska je u tom smislu ipak na poziciji realpolitike, shvata vrednost svojih odnosa sa Srbijom i njen značaj na ovim prostorima, pa u tom smislu i doprinosi miru i stabilnosti u ovom regionu“.
Izuzetno je značajna, primećuje naš sagovornik, saglasnost mađarske i srpske strane da politika sankcija prema Rusiji nema nikakvog smisla, pa su u tom kontekstu vrlo značajne i garancije dveju vlada da će biti u potpunosti solidarne vezano za krizu sa kojoj ćemo se suočiti – po pitanju hrane i energije.
„Evropa će u vrlo kratkom vremenskom roku, upravo po ova dva pitanja koja su od vitalnog značaja, spoznati da je politika sankcija kontraproduktivna. Evropa već trpi štetu zbog ovih poteza i sada je potpuno jasno da je ona veća žrtva sankcija nego Rusija prema kojoj su sankcije usmerene. U tom smislu je od kapitalnog značaja susret vrha mađarske i srpke vlasti u Beogradu i saglasnost u pogledu značaja pitanja hrane i energije, kao i sankcija generalno, a posebno prema Rusiji”, ukazuje Milivojević.
On dodaje da su srpske vlasti poslednjih dana ponovile da neće uvoditi sankcije Moskvi.
„Pozicija Srbije je u tom smislu i pricipijelna i interesna, ali podrška Mađarske, zemlje koja je članica i NATO i EU, pokazuje koliko moramo da vodimo računa o realpolitici, o svetu u kome živimo i o značaju međusobnih odnosa. Uveren sam da će se već za nekoliko meseci pokazati koliko su i Mađarska i Srbija bile u pravu”, ističe Zoran Milivojević.

Orban govori ono što drugi šapuću

I Aleksandar Mitić smatra da je sasvim sigurno da poruke koje je Viktor Orban izneo po pitanju neefektivnosti sankcija Rusiji daju vetar u leđa stavu Srbije da ne uvodi sankcije.
„Mislim da bi taj stav ostao nepromenjen i bez Orbanovih poruka, ali je činjenica da Orban otvoreno govori nešto što mnogi na Zapadu, analitičari, mediji, politički krugovi, pa i čitave zemlje, zapravo šapuću, ali se ne usuđuju da kažu na javnoj sceni. Jasno je da sankcije ne daju rezultate i da ne mogu ništa da promene, a dok drugi šapuću, Orban jasno i bez straha upozorava na sve posledice koje postoje i koje će tek nastati zbog dosadašnje politike sankcionisanja”, zaključuje Mitić za Sputnjik.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i uručio mu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SRBIJA
Vučić odlikovao Orbana najvišim ordenom Srbije: „Imamo zajedničku misiju“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala