- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tadžikistan i Kirgizija ponovo se međusobno optužuju za napade: Korišćeni i dronovi

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe "Rubež 2021" u Kirgiziji
Vojne vežbe Rubež 2021 u Kirgiziji - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Kirgistanska strana koristi vojne helikoptere i jurišne bespilotne letelice prilikom napada na civilne objekte Tadžikistana, saopštila je pres-služba graničnih trupa Tadžikistana.
„Izaziva zabrinutost to što Kirgizija uz upotrebu vojnih helikoptera i udarnih bespilotnih letelica izvodi vazdušne napade na stambene zgrade i civilne objekte Tadžikistana“, navodi se u saopštenju.
Prema tvrdnjama tadžikistanskih graničara, kirgistanska strana je nastavila sa borbenim dejstvima, uprkos ranije postignutim sporazumima o prekidu vatre i „premešta dodatne vojske snage i sredstva iz centra Batkenske oblasti u pogranične rejone“.
Međutim, oglasila se i pres-služba Državnog komiteta nacionalne bezbednosti Kirgizije.
„Sa tadžikistanske strane se nastavlja granatiranje položaja kirgistanske strane, a na pojedinim delovima se vode intenzivne borbe“, rekao je portparol pres-službe.
Kako je dodao, situacija na kirgistansko-tadžikistanskom delu državne granice i dalje je napeta.
„Pripadnici pogranične službe Kirgizije koji su smešteni u Batkenskoj oblasti, nastavljaju da odbijaju napade protivnika“, navodi se u saopštenju kirgistanske strane.
Ranije su predsednici Tadžikistana i Kirgizije Emomali Rahmon i Sadir Žaparov dogovorili prekid vatre tokom sastanka na marginama samita ŠOS-a u Samarkandu. Založili su se za političko-diplomatsko rešavanje sukoba i naložili formiranje komisije za istraživanje uzroka oružanog incidenta.
Vojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SVET
Lideri Tadžikistana i Kirgizije dogovorili povlačenje snaga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala