Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SAD, Nemačka i još 20 država traže od Srbije da dozvoli šetnju za „Evroprajd“

© AFP 2023 / FRED DUFOURČovek nosi krila u bojama duge na Paradi ponosa u Tajpeju
Čovek nosi krila u bojama duge na Paradi ponosa u Tajpeju - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
U zajedničkom saopštenju, koje su javnosti uputile ambasade iz 22 države, poziva se Srbija da pronađe rešenje koje će omogućiti da se šetnja za „Evroprajd“ održi bezbedno i legalno.
U saopštenju koje su potpisale SAD, Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Italija, Japan, Holandija, Norveška, Portugal, Slovenija, Španija, Švajcarska, Ukrajina, Velika Britanija, upućena je podrška pripadnicima LGBT zajednice, uz napomenu da je Srbija napravila značajne korake ka jačanju ravnopravnosti LGBT osoba i njihovih prava.
„Povodom Evroprajda 2022. u Beogradu, izražavamo punu podršku pripadnicima lezbejske, gej, biseksualne, transrodne, interseks i kvir (LGBTIQ+) zajednice. Srbija je napravila važne korake ka jačanju ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba i njihovih prava na nediskriminaciju, slobodu izražavanja, mirno okupljanje i slobodu od nasilja, kao što je sadržano u međunarodnim obavezama. Održavanje Evroprajda u Beogradu je proslava i priznanje tog napretka. Nadamo se da će pre subote 17. septembra biti pronađeno rešenje koje će omogućiti da se marš Evroprajda održi bezbedno, legalno i mirno. Odbacujemo i osuđujemo sve akte nasilja, uznemiravanja, stigmatizacije i diskriminacije počinjene protiv pojedinaca na osnovu njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izraza, ili polnih karakteristika i podržavamo borbu protiv govora mržnje, nasilja i diskriminacije usmerene na LGBTIQ+ pojedince i zajednice u svim regionima sveta, pa i u Srbiji“, navodi se u saopštenju.
Zašto Zapad insistira na tome da se u Srbiji održi „Evroprajd“ i u kojoj meri je pitanje ljudskih prava i sloboda politizovano za Sputnjik je analizirao Dušan Proroković u autorskoj emisiji „Prorok“:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SRBIJA
Vučić o šetnji u okviru „Evroprajda“: Poštovaće se zakon i odluka MUP
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala