- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Pašinjan razgovarali o situaciji na jermensko-azerbejdžanskoj granici

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je u petak telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji na jermensko-azerbejdžanskoj granici, saopšteno je iz Vlade Jermenije, a informaciju je potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Sagovornici su razgovarali o situaciji na jermensko-azerbejdžanskoj granici. Pašinjan je naglasio da je, iako je sada na granici relativno mirno, situacija i dalje napeta zbog agresije Azerbejdžana, usmerene protiv suverene teritorije Jermenije“, navedeno je u saopštenju.
Navedeno je, takođe, da su lideri razgovarali o realizaciji odluka koje su usvojene u vezi s obraćanjem Jermenije ODKB-u.
Pašinjan je na sednici Vlade Jermenije saopštio da je tokom sukoba na granici poginulo 135 jermenskih vojnika i da ima mnogo ranjenih.
„Pozicija Jermenije ostaje nepromenjena: azerbejdžanska vojska je dužna da napusti severnu teritoriju zemlje“, rekao je Pašinjan i dodao da vlasti za sada ne smatraju da je neophodno uvoditi ratno stanje, ali da dobrovoljci mogu da doprinesu zaštiti zemlje.
U utorak tokom noći na jermensko-azerbejdžanskoj granici izbili su sukobi, a dve strane optužuju se međusobno za izazivanje napetosti. Jerevan je saopštio da su azerbejdžanski vojnici gađali teritoriju Jermenije iz artiljerijskog naoružanja i bespilotnim letelicama. Gađano je nekoliko pograničinh oblasti.
Baku je saopštio da su jermensjki vojnici gađali pozicije azerbejdžanske vojske na granici i da je došlo do sukoba. Ministarstvo Azerbejdžana je optužilo Jermeniju da namerava da obustavi mirovni proces. Obe strane su saopštile da imaju gubitke među vojnicima.
Kasnije je Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo da je u 19.00 sati (po moskovskom vremenu) nastupio prekid vatre.
Mirovnjaci ODKB u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
RUSIJA
Jermenija zatražila vojnu pomoć od ODKB i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala