- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jermenija zatražila vojnu pomoć od ODKB i Rusije

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMirovnjaci ODKB u Kazahstanu
Mirovnjaci ODKB u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Vlasti Jermenije obratile su se Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i zatražile vojnu pomoć u cilju obnavljanja teritorijalnog integriteta zemlje, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan tokom obraćanja u parlamentu.
„Jermenija se obratila ODKB-u skladu sa članom 4. Između ostalog, zatražila je vojnu pomoć za obnavljanje teritorijalnog integriteta zemlje“, rekao je Pašinjan.
Kako je dodao, ODKB je pokrenula proces koji bi trebalo da se završi konkretnim odlukama.
Učesnici sednice Saveta ODKB zabeležili su slučaj upada Oružanih snage Azerbejdžana na teritoriju Jermenije, rekao je jermenski premijer.
Kasnije je dodao da se Jermenija obratila i Rusiji i zatražila, između ostalog, i vojnu pomoć.
Po rečima Pašinjana, gubici jermenske strane usled sukoba na granici sa Azerbejdžanom iznose 105 ljudi.
Ranije je jermenski premijer govorio o 49 poginulih.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali ga kontrološu etnički Jermeni. Posle raspada Sovejtskog Saveza, region je glasao za pripajanje Jermeniji, izazavši rat koji je obustavljen primirjem 1994. godine. Tenzije i dalje traju, a 2020. godine došlo je do 44-dnevnog rata oko spornog regiona, koji je okončan prekidom vatre uz posredovanje Rusije i kojim su se ruske mirovne snage rasporedile u Nagorno-Karabahu. Ovaj međuetnički sukob politikolozi nazivaju „zamrznutim“.
U noći dvanaestog septembra došlo je do novog zaoštravanja situacije na granici Jermenije i Azerbejdžana: Jerevan je saopštio da je azerbejdžanska vojska gađala teritoriju Jermenije uz primenu artiljerije i bespilotnih letelica. Saopšteno je da ima mrtvih i ranjenih. Sa druge strane, Baku je optužio Jermeniju za napad na azerbejdžansku vojsku na granici.
Prema saopštenju Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) na sinoćnom vanrednom sastanku odlučeno je da se u Jermeniju pošalje misija na čelu sa generalnim sekretarom organizacije Stanislavom Zasem koja će dati procenu situacije.
Prema informacijama, jutros je došlo do novih sukoba azerbejdžanskih i jermenskih trupa na granici dveju država. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za narušavanje prekida vatre na granici.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je za danas zakazao zatvorenu sednicu povodom obnavljanja sukoba u regionima na azerbejdžansko-jermenskoj granici.
Vojska na granici Jermenije i Azerbejdžana - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SVET
Novi sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala