- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana

© AFP 2023 / Karen MinasyanVojska na granici Jermenije i Azerbejdžana
Vojska na granici Jermenije i Azerbejdžana - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Novi sukobi azerbejdžanskih i jermenskih strupa izbili su jutros na granici dveju država. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za narušavanje prekida vatre na granici.
„Oružane snage Jermenije su, narušivši postignuti sporazum o prekidu vatre, tokon noći između 13. i 14. septembra i jutros otvorile vatru na naše odrede, smeštene u pravcu Keljbadžarskog i Lačinskog rejona, iz minobacača i artiljerijskih uređaja raznih kalibara“, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.
U saopštenju se dodaje da je azerbejdžanska vojska uzvratila vatrom, a da se granatiranje nastavlja.
Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Aram Torosjan je izjavio da su azerbejdžanski vojnici upotrebili dronove i teško naoružanje.
„Situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici tokom noći 14. septembra je bila napeta. U pravcu Džermuka protivnik je upotrebio bespilotne letelice. Iako na ostalim deonicama nisu zabeleženi incidenti, jutros počev od 08.00 sati protivnik je upotrebio artiljeriju, minobacače i naoružanje velikog kalibra, pre svega, u pravcu Džermuka i Verin Šorža“, rekao je predstavnik jermenskog ministarstva.
Sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana počeli su u utorak tokom noći. U Jerevanu je saopšteno da je granatirano nekoliko pograničnih oblasti. Istovremeno, Baku saopštava da su jermenski vojnici gađali pozicije azerbejdžanske vojske na granici. Jerevan je optužen da namerava da prekine mirovni proces.
Obe strane su saopštile da imaju gubitke među svojim vojnicima. Jutros su se dve države dogovorile da obustave vatru.
Šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Grigorij Karasin je za Sputnjik rekao da je primirje postignuto zahvaljujući naporima Rusije.
Hitna sednica Stalnog saveta ODKB-a održana je u utorak na zahtev Jermenije. Učesnici su odlučili da u region upute misiju organizacije na čelu s generalnim sekretarom Stanislavom Zasom. Njeni članovi će proceniti situaciju u zoni sukoba, pripremiti izveštaj i izneti predloge za smirivanje napetosti.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je pozvao Jermeniju i Azerbejcan „da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija, da pokažu maksimalnu uzdržanost i da reše otvorena pitanja kroz dijalog i sprovođenje prethodnih sporazuma“, saopšteno je iz UN.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je za danas zakazao zatvorenu sednicu povodom obnavljanja sukoba u regionima na azerbejdžansko-jermenskoj granici.
Jermenski vojnik puca iz topa na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
RUSIJA
Jermenija i Azerbejdžan dogovorili prekid vatre; Jerevan objavio broj poginulih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala