- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka preuzela upravu nad tri rafinerije „Rosnjefta“

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Rosnjeft" na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Štand kompanije Rosnjeft na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Vlada Nemačke je na osnovu zakon o energetskoj bezbednosti predala podružnice „Rosnjefta“ – kompanije za uvoz nafte Rosneft Deutschland GmbH (RDG) i RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) pod kontrolu Federalne mrežne agencije, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine zemlje.
Prema tome, agencija preuzima kontrolu nad kompanijom Rosneft Deutschland i nad odgovarajućim udelom u tri rafinerije nafte: PCK Schwedt, MiRo i Bayernoil.
Kako je precizirano, Vlada Nemačke odlučila se na ovaj korak kako bi osigurala rad te tri rafinerije navodno u svetlu „pretnje bezbednosti snabdevanja energentima“.
Kompanija Rosneft Deutschland čini oko 12 odsto nemačkih kapaciteta za preradu nafte – to je najveća rafinerija nafte u zemlji. Od rada kompanije, pre svega, zavisi sudbina rafinerije u Švetu koja i dalje u potpunosti zavisi od isporuka ruske nafte naftovodom „Družba“, navodi nemačka strana.

„Politička odluka“

Po rečima nemačkog kancelara Olafa Šolca, odluka o predaji kompanija-uvoznika nafte Rosneft Deutschland i RN Refining & Marketing GmbH pod upravu nemačkog regulatora – Federalne mrežne agencije je politička.
„To je važna politička odluka u oblasti energetike za zaštitu naše zemlje. Rusija, mi to odavno znamo, više nije pouzdan snabdevač energenata“, rekao je Šolc, podsetivši da su ranije prekinute isporuke gasa „Severnim tokom“.
„Čini nas nezavisnijim od Rusije i odluka koje se negde tamo donose“, dodao je Šolc

Moguće ograničavanje isporuka naftovodom „Družba“

Rafinerija nafte PCK, koja se nalazi u Nemačkoj i u vlasništvu je „Rosnjefta“, upozorava na moguća kratokoročna ograničenja u isporukama sirove nafte naftovodom „Družba“.
Kako je precizirano, deo isporuka sirove nafte prolazi kroz luku Rostok.
Štand kompanije Rosnjeft na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
"Rosnjeft" ponudio nemačkoj vladi naftu iz Kazahstana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala