Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Kako je lako zaboraviti Povelju UN u slučaju Srbije“: Vučić o dvostrukim aršinima EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu ukazao na licemerje i problem sa kojim se Srbija suočava u vezi sa narativom oko poštovanja teritorijalnog integriteta.
„Kako je lako štititi teritorijalni integritet Ukrajine, što je u redu, u skladu sa Poveljom UN i važećim Rezolucijama UN, a kako je lako u slučaju Srbije, zaboraviti da postoji Povelja, kao i važeća Rezolucija 1244 koja govori o integritetu Srbije“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske.
On je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše zalaganje EU za teritorijalni integritet Ukrajine, a ne zanima je Srbija, i volju za prijem Ukrajine u Uniju, dok države Zapadnog Balkana čekaju na to godinama.
Vučić je rekao da je Orbanu ukazao na težinu pozicije Srbije i zašto je kod nas toliki problem sa popularnošću EU.
Zahvalio je Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije, dodajući da uvek u Briselu, i od Orbana i od ministra Petera Sijarta, može da se čuju samo reči podrške.
Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu, ali i ukazao da ima i svoje nacionalne i državne interese, od kojih ne može i neće da odstupi.
Predsednik Srbije je najavio da će sa Orbanom nastaviti razgovore i na ručku, kojem će se pridružiti i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Peter Sijarto i drugi, a na kom će biti reči o važnim temama i kako da se rešavaju problemi pred jesen i zimu.
„Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na naše mađarske prijatelje“, rekao je Vučić.
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
EKONOMIJA
Orban: Evropljani su energetski patuljci, a uvode sankcije džinu – to je loše /video/
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SRBIJA
Vučić odlikovao Orbana najvišim ordenom Srbije: „Imamo zajedničku misiju“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala