Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vulin o Paradi ponosa: Odluku MUP-a ne mogu da promene ambasadori

© Tanjug / Tanja ValićParada ponosa, Beograd
Parada ponosa, Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Ambasador SAD Hil i šef Delegacije EU u Srbiji gospodin Žiofre su izrazili nadu da se u Srbiji neće poštovati zakonska procedura i da će uprkos odluci nadležnih organa biti održana šetnja Evroprajd 2022, komentariše ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin njihove izjave da su sigurni da će se setnja održati uprkos odluci MUP.
"Poštovani ambasadori nisu izrazili nadu da će i protivnicima Evroprajda biti dozvoljeno da šetaju bez obzira na odluke nadležnih organa. Njihovo okupljanje nije podvedeno pod ljudska prava i slobodu izražavanja. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema takvih predrasuda, mi ne delimo građane Srbije i mi poštujemo svačije pravo na izražavanje stava, ali isto tako i vodimo računa o svačijoj bezbednosti, pa odluke ne donosimo na osnovu ideoloških ili bilo kojih drugih predrasuda", naveo je Vulin.
Kaže da je MUP u skladu sa zakonom na osnovu procene stručnih kadrova doneo odluku o zabrani obe šetnje i potvrdio odluku i u drugom stepenu.
Odluku MUP-a može da promeni samo sud, ali ambasadori ne mogu, dodao je Vulin i poručio da pritisak na pravosuđe nije u skladu s proklamovanim vrednostima Evropske unije kojoj tako uporno težimo, a ni u Sjedinjenim Američkim Državama ne bi bilo moguće da bilo koji ambasador izrazi nadu da će nadležni državni organi postupiti u skladu sa njegovim uverenjima ili stavovima.

"U Srbiji se postuje zakon i brine o interesima Srbije, svi ostali će biti saslušani sa poštovanjem, ali poslušan će biti samo zakon i samo naši građani. Ministarstvo unutrašnjih poslova ponavllja svoj stav da nikakvih šetnji na kojima može doći do besmislenih i po interese Srbije i naših građana štetnih i nepotrebnih sukoba neće biti, verujem da se tome nadaju i poštovani ambasadori Hil i Žiofre", zaključio je ministar.

Neredi ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SRBIJA
Američki ambasador Hil režira državni udar u Srbiji – haos je „zakazao“ za subotu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala