- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Slovačkoj sravnjeno sa zemljom groblje ruskih vojnika

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaBratislava, prestonica Slovačke
Bratislava, prestonica Slovačke - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Po nalogu starešine sela Ladomirov, koje se nalazi na istoku Slovačke, sravnjeno je sa zemljom groblje gde su sahranjeni vojnici Ruske carske armije koji su poginuli u Slovačkoj tokom Pravog svetskog rata, rekao je Sputnjiku portparol ruske ambasade u Bratislavi Vitalij Žitnjuk.
„Tokom radne posete ruskog ambasadora u Slovačkoj Igora Bračikova istočnim regiona zemlje 13. septembra otkriveno je da su oskrnavljeni grobovi ruskih heroja koji počivaju u Ladomirovu. Kako se ispostavilo, pre dva meseca grobovi su sravnjeni sa zemljom buldožerom po nalogu seoskog starešine“, rekao je Žitnjuk.
Po njegovim rečima, groblje je svečano otvoreno pre osam godina, 13. septembra 2014. godine, nakon skupih restauratorskih radova koje je finansirala ruska ambasada.
„Ambasada snažno osuđuje bogohulan korak koje predstavlja krivično delo u većini civilizovanih zemalja, te poziva slovačku stranu da se striktno pridržava odredbi međuvladinog sporazuma iz 1995. godine o grobovima poginulih vojnika i civilnih žrtava rata. Odgovarajuća nota je poslata slovačkom Ministarstvu spoljnih poslova“, rekao je Žitnjuk.
Ruski vojnici sipaju supu Austrijancu na rusko-nemačkom frontu - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2018
Francuski istoričar: Rusiji treba zahvaliti za pobede u svetskim ratovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala