Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Hoće da nam uzmu zemlju i po širini i po dužini, a mi ni pedlja nećemo dati /video/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva u Bijeljini
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva u Bijeljini - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik — Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija, na kojoj su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović, održana je u Bijeljini.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je okupljenima da se u ovom istorijskom trenutku od nas zahteva da se ujedinimo pod našom trobojkom.
Ukazao je da se Srbija suočava sa ogromnim izazovima, jer su nasrnuli na Kosovo i Metohiju i hoće, po svaku cenu, da ga otmu i ne pitaju, već žure da završe ono što su odavno započeli.

„Mogu da im poručim samo jedno — hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedalj zemlje nećemo dati. To je ono što hoću da znaju. Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki. Mali smo mi za vas, razumemo vašu snagu, ali ima nešto što ne možete da pobedite — pravdu, pravo, odlučnost jednog naroda da bude svoj na svome i da ne prihvati nepravdu, kao i ono što svi osećamo, jedinstvo našeg naroda“, poručio je Vučić.

Izazovi sa kojim smo suočeni nisu mnogo manji nego oni sa kojima se suočavala generacija koja je pobedila u Velikom ratu i ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod zastavom mira i života, i pobedimo zajedno ludilo koje može da ovaj prostor pretvori u krvavu klanicu, istakao je Vučić.
Rekao je i da danas možemo da izgubimo sve ono što su izgubili u jednom trenutku oni koji su se borili za slobodu — državu i živote.
On je, pozivom na jedinstvo, zahvalio svima koji razumeju koliko je značajan današnji dan za srpski narod.
„Postojalo je nešto jače od divizija i pukova, moćnije od oružja tog dana kada je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je jedinstvo svih različitih, ni po čemu isti, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve. Postojalo je, i to jeste bio jedini način i put do slobode, udružiti se i ujediniti se i zajedno krenuti kao celina“, objasnio je Vučić i ukazao da smo prvo morali da se ujedinimo da bi tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne.
„Zastave naših razlika moramo da ujedinimo da bi svaka imala slobodu, da bi svi zajedno imali svoju Srbiju i Srpsku“, poručio je on.
Vučić je ukazao da konačno moramo da shvatimo da naše nesloge, narcisoidne, a male razlike biju bitke u kojima niko ne može da pobedi, osim onih koji žele slabu i poraženu Srbiju i Srpsku, a u takvoj Srbiji, kaže, niko neće moći da bude slobodan i nikome neće biti bolje, već ćemo biti jednaki u ropstvu.
Naglasio je da suština slobode i jeste pravo na različitosti, da budemo drugačiji, da mislimo drugačije, da svako sanja svoje, a ne tuđe snove, jer samo tako možemo da ostanemo zajedno, ujedinjeni, da udružimo različitosti u jednom poduhvatu u borbi za slobodu.
„Danas, kada je ceo svet podeljen, kada ratuje, na ivici globalne kataklizme, moramo da shvatimo da samo sebe imamo i da moramo da se sačuvamo i spasimo, a za spas je neophodno jedinstvo svih Srba. Zato je važan ovaj dan, jer moramo da naučimo da poštujemo sebe, svoju zastavu, slobodu“, rekao je Vučić.
I, koliko god da nemamo jedinstvo, moramo na njemu da insistiramo — ako ga nemamo danas, imaćemo ga sutra, ako ne i sutra, imaćemo ga dan kasnije, ako nam to bude zavet i obaveza, poručio je predsednik Srbije.
Isto, rekao je, oseća i Srbin u Semberiji, i u Pirotu i na Kosovu i Metohiji i na svakom mestu gde živi, jer nikakvih razlika između nas nema.
Ispričao je i jedno lično sećanje, iz mesta iz kojeg potiče njegov otac iz BiH, kada su, kaže, kao mladi palili vatre i sedeli sa starijima uveče, koji bi u nekom trenutku rekli — kada bi Srbija znala koliko mi nju volimo i sanjamo…

„Kada biste vi znali koliko mi volimo Srpsku i koliko nam znači, bez obzira koliko poštujemo BiH i sve druge. I, molim vas da to znate. To nije pitanje političkih govora, to je stvar srca, onog što osećate. To ne može niko da uzme”, rekao je Vučić.

Važno je, kaže, da to sačuvamo, da radimo zajedno i razvijamo odnose, da se poštujemo.
Naglasio je da danas ne obeležavamo samo tri reči, tri simbola, već suštinu postojanja:

„Našu zastavu, najlepšu na svetu, pod koju možemo svi, koja ujedinjuje sve, koja svima nama daje snagu pred kojom ne postoje prepreke. Slobodu, koja ujedinjuje sve naše razlike, kao garant prava na drugačije mišljenje, veru ili uverenje. Jedinstvo, uslov svih uslova, jedini način da zastavu, slobodu i različitosti sačuvamo”.

Kako je rekao, oni kojima je Srbija na prvom mestu, kojima je sloboda drugih, važna koliko i sopstvena, znaće da sačuvaju zemlju, dok sve drugo, vodi u suprotnom smeru, u gubitak naroda, teritorije, svega što smo gradili, u naše nove poraze i hiljade života, koji će ponovo biti bačeni, pre nego shvatimo da frontove možemo samo ujedinjeni da probijamo.
„Mir, kao i sloboda, čuvaju se pod jednom zastavom. I to je moj osnovi poziv, da se okupimo, udružimo, da bismo mogli slobodni, u miru da živimo, da obezbedimo budućnost za našu decu. Ništa Srbiji danas nije potrebnije nego zajedništvo, za slobodnu zemlju”, rekao je predsednik Srbije.
Nema važnijeg zadatka od toga da zemlju složno sačuvamo, nema prečeg posla od okupljanja pod zastavom slobode i mira, rekao je Vučić i pozvao sve da uzmu zastave i donesu ih pod jednu, da ih povežu kako bi se videlo da, kada je o slobodi reč, Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli.

„Kada je o slobodi reč, Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli. Svi možemo pod tu jednu srpsku — crveno-plavo-belu zastavu“, naglasio je Vučić.

Okupljenima se obratio i patrijarh srpski Porfirije koji je poručio da, gde god da živi srpski narod, nezavisno od državnih i političkih granica, lokalnih običaja i narečja, postoji zlatna nit koja ga povezuje, a to je — pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva.
Patrijarh Porfirije na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
REGION
Patrijarh Porfirije uputio snažnu poruku iz Bijeljine: Ovo je zlatna nit koja povezuje naš narod
Srpski član Predsedništva Bih Milorad Dodik rekao je da Srbi danas imaju dve države — Srbiju i Republiku Srpsku i da su buduće decenije vreme srpskog ujedinjenja.
„Jedinstvo koje imamo ogleda se u svakom koraku. Mi u Republici Srpskoj želimo da što pre povežemo Banjaluku sa Bijeljinom i Srbijom. Hoćemo da putujemo i kažemo ovo je naša zemlja. Danas Srbi imaju dve države — Srbiju i Republiku Srpsku, ali svi moraju da znaju da ćemo se boriti za jedinstvo“, kazao je on.
Dodik je istakao da je prošli vek bio vek srpskog stradanja, ali da su buduće decenije — decenije ujedinjenja.
Milorad Dodik na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
REGION
Dodik: Buduće decenije su vreme srpskog ujedinjenja /video, foto/
Na samom početku programa izvedena je himna „Bože pravde“, kao i himna Republike Srpske „Moja republika“, a manifestacija je završena intoniranjem pesme „Ovo je Srbija“.
Svečanosti, koja je održana na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića, prisustvovala je i premijer Srbije Ana Brnabić.
Prethodno je na lokaciji Velika Obarska ozvaničen početak izgradnje auto-puta Rača-Bijeljina.
Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju tog datuma.
Prošle godine Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Vulin: Srbi, srećan nam praznik, čuvajmo jedni druge

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin uputio je čestitku celokupnom srpskom narodu povodom obeležavanja državnog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Svim Srbima gde god da žive i svima koji Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu čestitam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“.

Patrijarh Porfirije na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
REGION
Patrijarh Porfirije uputio snažnu poruku iz Bijeljine: Ovo je zlatna nit koja povezuje naš narod
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
REGION
Dodik: Ponosan sam što se srpska trobojka danas vijori svuda gde živi srpski rod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala