- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska ambasada: London koristi nacionalnu tragediju za geopolitičke ciljeve

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaVestminsterska palata i most u Londonu
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Odluku Londona da ne pozove ruske predstavnike na pogrebnu ceremoniju povodom smrti kraljice Elizabete II, Moskva razume kao pokušaj da nacionalnu tragediju iskoristi za geopolitičke ciljeve, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.
U saopštenju se navodi da je MIP Velike Britanije obavestio ambasadu Rusije u Londonu o odluci da se uzdrži od upućivanja ruskoj strani, uključujući ruskoj ambasadi, poziva na pogrebnu ceremoniju povodom smrti kraljice Elizabete II. Kao povod za takav korak, Englezi su naveli specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini koja i dalje traje.
„Pokušaj Britanije da iskoristi nacionalnu tragediju koja je dirnula srca miliona ljudi u celom svetu, za geopolitičke ciljeve radi svođenja računa sa našom zemljom u danima žalosti smatramo duboko nemoralnom“, ističe se u saopštenju MIP-a.
U Ministarstvu takođe naglašavaju da objedinjujuća ličnost kraljice Elizabete, koja se za vreme svoje vladavine principijelno nije mešala u politiku, nije postala prepreka razjedinjenim napadima Londona, podređenih rešavanju sopstvenih oportunističkih zadataka.
„Sa svoje strane, izražavamo duboko saučešće britanskom narodu zbog velikog gubitka koji ga je zadesio“, dodaje se u saopštenju.
Ranije je agencija PA, pozivajući se na izvore, saopštila da Vlada Velike Britanije nije poslala pozivnice za sahranu kraljice Elizabete predstavnicima Rusije, Belorusije i Mjanmara.
Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da se lično prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina na sahrani britanske kraljice ne razmatra.
Elizabeta II umrla je u 96. godini u zamku Balmoral u Škotskoj. Ona je vladala najduže od svih u britanskoj istoriji – 70 godina i sedam meseci. Novi monarh postao je njen najstariji sin – 73. godišnji Čarls, koji je uzeo ime Čarls III.
Opelo će biti održano u Vestminsterskoj opatiji.
Četiri dana pre sahrane, telo kraljice Elizabete Druge biće izloženo u Vestminster holu, zgradi koja pripada kompleksu britanskog parlamenta, kako bi građani mogli da joj odaju počast.
Posmrtni ostaci kraljice Elizabete - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SVET
Kovčeg sa telom Elizabete Druge stigao u Bakingemsku palatu
Kraljica Elizabeta Druga - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
SVET
Glasovi pobune među članicama Komonvelta: Dosta više monarhije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala