- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Kina na zajedničkim vežbama u Tihom okeanu /video/

© AP Photo / Xinhua, Wu DengfengRusko-kineske vojne vežbe
Rusko-kineske vojne vežbe - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Brodovi Ratne mornarice Rusije i Kine sprovode zajedničke vežbe u akvatoriji Tihog okeana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„U okviru realizacije programa međunarodne vojne saradnje ratnih brodova mornarice Rusije i vojne flote Narodno-oslobodilačke vojske Kine sprovode drugo po redu patroliranje u akvatoriji Tihog okeana“, rekli su Ministarstvu.

Rusku mornaricu predstavlja niz brodova Tihookeanske flote u čijem je sastavu fregata „Maršal Šapošnjikov“, korvete „Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov“, „Soveršeni“ i „Gromki“, kao i srednji morski tanker „Pečenga“. U patroli kineske mornarica je razarač „Njanj Čan“, stražarski brod „Jan Čen“ i brod za kompleksno snabdevanje „Dun Pinhu“.
Ruske i kineske posade brodova vrše zajedničke taktičke manevre i organizaciju veza među brodovima, sprovešće niz vežbi sa izvođenjem praktičnih artiljerijskih gađanja i obezbediće letove helikoptera koji poleću sa paluba.
Zadatak ovih vežbi je učvršćivanje pomorske saradnje između Rusije i Kine, održavanje mira i stabilnosti u Azijsko-Pacifičkom regionu, monitoring morske akvatorije, kao i očuvanje objekata morske i ekonomske delatnosti dveju zemalja.
Prvo zajedničko patroliranje brodova Ratne mormnarice Rusije i Kine se održavalo od 17 do 23. oktobra 2021. godine. Tada je rusko-kineska grupa brodova prošla kroz Cugaru moreuz između japanskih ostrva Honšu i Hokaido, a mornari su sproveli nekoliko treninga i prešli nešto više od 1.700 morskih milja.
Vostok-2022  - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
RUSIJA
Rusija: Vojnim vežbama „Vostok-2022“ povećana kompatibilnost ruskih i savezničkih snaga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala