- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska traži od Rusije da vrati sedam umetničkih slika

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPuškinov muzej u Moskvi
Puškinov muzej u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Ambasada Rusije u Varšavi primila je diplomatsku notu od Ministarstva spoljnih poslova Poljske u kojoj se zahteva da Moskva vrati sedam umetničkih slika, izjavio je ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev za televiziju „Rusija 24“.
„U ponedeljak, 12. septembra, zaista smo primili notu od Ministarstva spoljnih poslova Poljske. Uz nju se prilaže 14 brošura sa obrazloženjima i zahtevom da se vrati sedam slika koje su navodno nalaze u skladištima Puškinovog muzeja (u Moskvi). Sve ove materijale ćemo poslati diplomatskom poštom u Moskvu. Naši stručnjaci analiziraju te materijale i verovatno će uslediti neki odgovor“, rekao je Andrejev.
Istovremeno je podsetio da ovo nije prvo ovakvo obraćanje, te da je ruska strana ranije objašnjavala da je Rusija dobila kulturna doba kao nadoknadu za štetu koju su joj tokom rata nanele zemlje-agresori.

„Zapravo, te dragocenosti su zaplenjene agresorima. Imamo zakon prema kome kulturna dobra koja su prebačena na teritoriju Sovjetskog Saveza u okviru te kompenzacije ne podležu vraćanju“, rekao je ruski ambasador.

Ranije su zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pjotr Vavžik i ministar kulture Pjotr Glinski saopštili da su poljske vlasti uputile notu Rusiji o restituciji sedam kulturnih predmeta koje je republika izgubila tokom Drugog svetskog rata. Po rečima Glinskog, ti predmeti su pronađeni u kolekciji Puškinovog muzeja u Moskvi.
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2020
Ruski senator: Rusija je nesporni pobednik u Drugom svetskom ratu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala