Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Organizatori „Evroprajda“ podneli tužbu Upravnom sudu povodom zabrane šetnje

© Tanjug / Tanja ValićParada ponosa, Beograd
Parada ponosa, Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Koordinator „Evroprajda 2022.“ Goran Miletić saopštio je da su organizatori podneli tužbu Upravnom sudu povodom zabrane šetnje u okviru te manifestacije.
„Apelujemo na Upravni sud da, u skladu sa praksom Ustavnog suda, do trenutka održavanja šetnje donese odluku kojom se poništava zabrana koju je izdao MUP i time omogući da u subotu 17. septembra u 17 časova šetamo i borimo se za svoja osnovna ljudska prava“, naveo je Miletić u izjavi dostavljenoj medijima.
On je dodao da od Ustavnog suda traže da, u skladu sa svojim prethodnim odlukama, zabranu šetnje proglasi neustavnom.
Miletić se osvrnuo i na saopštenje Višeg javnog tužilaštva o preduzimanju mera i radnji iz njihove nadležnosti u cilju zaštite javnog reda i mira.
„Molba i preporuka organizatora Višem javnom tužilaštvu jeste da pre bilo koje aktivnosti prvo još jednom konsultuje Ustav, kao najviši pravni akt ove države", naveo je Miletić i dodao da je delovanje organizatora i učesnika „Evroprajda“ u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.
„Borba sa osnova građanska prava kroz istoriju je oduvek bila teška i osporavana, ali i jedina moguća i ispravna“, naveo je Miletić, preneo je Tanjug.
Zašto Zapad insistira na tome da se u Srbiji održi „Evroprajd“ i u kojoj meri je pitanje ljudskih prava i sloboda politizovano za Sputnjik je analizirao Dušan Proroković u autorskoj emisiji „Prorok“:
Žandarmerija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
SRBIJA
MUP i tužilaštvo u pripravnosti uoči 17. septembra, visoke kazne za okupljanje više od 20 ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala