- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ni Oskari nikada nisu dobili Irenu Papas

© AP Photo / Arhivska fotografijaIrena Papas
Irena Papas - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
„Nikad nisam dobila Oskara, ali ni Oskari nikad nisu dobili Irenu Papas“, kazala je svojevremeno slavna grčka glumica Irena Papas koja je preminula 14. septembra 2022. u 96. godini, u svom rodnom selu Hiliomodi u Korintu.
Od trenutka kada je javnost saznala za njenu smrt, ceo svet a naročito njena rodna Grčka oprašta se od „poslednje velike glumice“, „boginje“, „karijatide“, „žene svedene, arhaične, dorske lepote“. Irena Papas bila je glumica koja se nikada nije ponašala kao zvezda, a koja je kod svih Grka izazivala najviše poštovanja i divljenja.
Junakinja „Topova sa Navarone“ i „Grka Zorbe“ sopstvenoj smrti – ako je suditi po njenim stavovima i poimanju života - ne bi pridala veliki značaj. Govorila je da je smrt kao i zaljubljivanje: i jedno i drugo su događaji.
Jedna od četiri ćerke oca profesora klasične drame i majke učiteljice, Irina Leleku – Rinula, kako su je zvali, vaspitavana je u izrazito modernom duhu, te ne čudi što je još kao devojčica odlučila da postane glumica. Studije glume završila je u Atini, gde je i započela karijeru. Zadržavši prezime Alkisa Papasa, svog supruga iz prvog i jedinog braka, postala je Irini Papa za Grke, dok je za ostatak sveta bila Irena Papas.
Gospođa Papas odskakala je od svojih kolega iz sveta glume i glamura svojim mediteranskim temperamentom i specifičnim karakterom. Prema rečima književnog prevodioca sa grčkog Aleksandre Vuković, Irena je čvrsto verovala „da si prvo čovek, zatim žena, pa onda glumac“.

Penelopa sa Sutjeske

Osim velikih pozorišnih uloga, Ova miljenica Koste Gavrasa i Federika Felinija je tokom svoje petodecenijske karijere snimila preko 80 filmova, od kojih su najpoznatiji „Topovi s Navarona“ iz 1961. godine, kao i „Grk Zorba“ iz 1964 godine. Ljubav ka grčkoj mitologiji i nesvakidašnja lepota uz nesporan glumački talenat, obezbedili su joj uloge antičkih junakinja poput Helene, Antigone, Elektre i Penelope. Ovu poslednju odigrala je zajedno sa srpskim glumcem Bekimom Fehmiuom. Odisej Bekim i njegova Penelopa Irena nastupili su zajedno u istoimenom serijalu „Odisej“ snimljenom 1968. godine, a par godina nakon toga i druga glumačka imena srpske kinematografije dobila su priliku da podele kadar sa njom, tokom snimanja filma „Bitka na Sutjesci“.

Nikada nisam želela da igram sentimentalne uloge, poput uloga željenih žena. Želela sam da glumim sebe. Nezavisnog borca. Ja želim da pobeđujem svojim vrednostima i svojim mačem i smatram bajku o Pepeljugi najvulgarnijom koja postoji, govorila je Papasova.

Oskar je ostao na gubitku

Pored glume a zahvaljujući zalaganju i nagovaranju Vangelisa, velika glumica oprobala je i svoj pevački talenat. Iako su berlinski i kanski festival, venecijansko bijenale i mnoge druge svetske smotre od samog početka prepoznali i nagradili njeno umeće, najprestižniju nagradu, američkog Oskara nikad nije dobila. Međutim, gospođa Papas je i po tom pitanju ostala dosledna sebi i svojim vrednostima.
Irena Papas - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Irena Papas

Dobro e slažem sa sobom

Od detinjstva idealista i borac za bolji svet, neprijatelj svega stereotipnog, nemiran duh, Irena Papas je bila žena koja je do kraja ostala posvećena najvišim duhovnim i ljudskim vrednostima i sopstvenom razvoju.

Sviđa mi se što sam bila lepa. Ali ja volim svoj karakter. Dobro se slažem sa sobom. Ne lažemo se. Kad 24 sata živiš sa osobom koja si ti, šta da radiš? Ne možeš da je lažeš, rekla je u jednom od svojih mnogobrojnih intervjua Irena Papas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala